Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrane
  • 26.05.2022. 15:00

Vrane prave velike štete - gubici i do 20.000 eura

Ptice mogu uništiti uzgajane kulture i obrati urod prije nas. Velikih problema imaju u Njemačkoj

Foto: Depositphotos/Gelpi
  • 485
  • 95
  • 0

Vrane oduvijek predstavljaju veliki problem za poljoprivrednike. Mogu u potpunosti uništiti tek zasijane usjeve, ali i mlade iznikle biljke. Događa se i da oberu urod prije nas.

U Njemačkoj ove godine bilježe pravu invaziju. Naime, poljoprivredni proizvođači u Baden-Württembergu zbog ovih ptica trpe velike štete, a za pojedine tvrtke iznos je i do 20.000 eura, navodi Agrarheute. Njemačko udruženje poljoprivrednika LBV traži od političara da uvedu potrebne kontramjere na osnovi Izvješća o štetama za 2021. godinu.

Velika jata

Poljoprivrednici su tada prijavili štete od gačaca i gavrana koji pripadaju porodici vrana. Jata od 200 jedinki slijeću na polja, a najviše trpe usjevi kukuruza. Oko 60 posto nastalih šteta je na ovoj kulturi, a slijede ju šećerna repa, suncokret, ozima pšenica, soja, voće i povrće.

Ovisno o farmi i usjevima, iznosi su dosezali nekoliko tisuća eura godišnje. Gubitak sjemena kukuruza koštao ih je do 20.000 eura. Proizvođači jagoda su imali velikih problema, jer su ptice napadale zrele plodove.

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

Šteta se kretala do 25.000 eura.

Nije se lako odbraniti

Prema istraživanju tjednog lista BW Agrar iz 2022. godine, 42 posto ispitanih farmera imalo je probleme s vranama, a oko 21 posto je prijavio probleme sa šumskim golubovima.

Zaštita usjeva je teška, komplicirana i neizvjesna. Strašila daju efekt samo u početnim danima, a ptice se brzo naviknu na njih. Protugradne mreže se često probijaju. Plinski topovi su se našli na udaru stanovništva koje kritizira primjenu ove mjere.

"Pritužbe naših farmera su sve veće, a šteta je ponekad ogromna", objašnjava Jürgen Maurer, predsjednik Odbora za biljnu proizvodnju.

LBV zahtijeva ne samo efikasne mjere borbe, već i učinkovitu regulaciju populacije ptica. Ističe se da je njihova brojnost dostigla nevjerojatnu razinu. Zahtijeva se da se dozvoli upotreba zvučnih tjeralica (plinskih topova) i lov na njih.


Tagovi

Vrane Štete od ptica Gavrani Štete na kukuruzu Gačci Brojnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/