Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obične ptice
  • 21.05.2022. 15:00

Ima nade za obične ptice? Usporava se stopa opadanja njihove populacije

Procijenjeno je da se brojnost populacija šumskih ptica povećala za 3 posto od 2000. do 2020. godine

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 184
  • 77
  • 0

Od 2000. godine je populacija tzv. običnih ptica bila u stalnom padu koji je dostigao 24 posto, dok je ukupni broj ptica opao za 10 posto. Sada se čini da se njihov broj počeo stabilizirati.

To je pokazatelj oporavka bioraznolikosti, navodi Eurostat u svom izvješću. One zahtijevaju specifična staništa za razmnožavanje i pronalaženje hrane koja su često dom mnogim ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Procjenjeno je da se brojnost populacija šumskih ptica povećala za 3 posto u periodu od 2000. do 2020. godine.

Nema drveća i grmlja, nema ptica

Strategijom Od polja do stola se nastoje smanjiti gubici u njihovoj populaciji, kao i upotreba te rizik od kemijskih pesticida za 50 posto do 2030. godine. Cilj je da se najmanje 10 posto poljoprivrednog prenamijeni u zemljište pod visokom raznolikošću pejzaža i poveća površinu pod ekološkom poljoprivredom tako da ona čini 25 posto ukupne obradive zemlje u EU do 2030. godine.

Populacija ptica sve malobrojnija

Strategija je dio inicijativa Europskog zelenog dogovora, što je jedan od 6 prioriteta Europske komisije za 2019-24. godine.

Ugrožene s više strana

Glavni razlog gubitka brojnosti populacije i vrsta ptica je uništavanje njihovih staništa, posebno travnatih livada, šumaraka, živica i šuma. Pored toga, u svijetu kojeg smo sve više zagadili, one su izložene djelovanju brojnih otrova, povećava se pojava njihovih bolesti. Na njih djeluju klimatske promjene. Izložene su hvatanju zbog trgovine kućnim ljubimcima, posebno male vrste, i predstavljaju izvor hrane za veliki dio stanovništva u siromašnim regijama.

U gradovima je sve manje drveća i grmlja u kojima neometano mogu boraviti (Foto: R.Vojnović)

Procjenjuje se da je 159 vrsta ptica izumrlo od 1500. godine, pokazuju podaci OurWorldInData

U 40 godina Europa ostala bez 600 milijuna ptica - kriva i intenzivna poljoprivreda

U gradovima je sve manje drveća i grmlja u kojima neometano mogu boraviti, savijati gnijezda, polagati jaja i othraniti mlade. Ovdje je važno napomenuti kako se njihova brojnost u urbanim sredinama smanjuje, tako se povećava brojnost kukaca.


Tagovi

Ptice Šumske ptice Brojnost ptica Populacija Ugrožene ptice Bioraznolikost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tursko voće i povrće moglo bi preplaviti i naše tržište. Naime, turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman utjecaj na trgovinu voćem i povrćem cijele regije, a time i istočne Europe i Europske unije. Turs... Više [+]