Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rupe u zemlji
  • 08.02.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Donji Kukuruzari

Zbog rupa u zemlji poljoprivrednicima savjetovano da ne odlaze sami na njive i polja

U mjestima Općine Donji Kukuruzari sve je više rupa koje se otvaraju u zemlji.

Foto: Facebook/T. Majdak
  • 565
  • 70
  • 0

Zbog rupa koje su se pojavile na području Općine Donji Kukuruzari, izdana je preporuka poljoprivrednicima da ne odlaze samostalno na njive i polja bez prethodnog javljanja Stožeru za otklanjanje posljedica potresa na Banovini, objavio je na facebooku državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak. 

Podsjećamo, u roku od samo pet tjedana na ovome se području stvorilo čak 88 rupa u zemlji od posljedica potresa, poneke i dubine od 12 metara. 

Kako su javnosti pojasnili geolozi, riječ je o poznatoj, ali relativno rijetkoj pojavi - likvefakciji odnosno propadanja na muljevitom tlu. Pojava sve više i sve većih rupa, povezana je s činjenicom da se radi o močvarnom, pjeskovitom tlu koje i inače bez potresa u kišnim vremenima pokazuje poplave. 

Nekoć čvrsto tlo ili mokri pijesak, sada postaje tekućina koja može izbijati na površinu, a što je teakođer zabilježeno na stradalom području. 

Potres izazvao i otvaranje rupa u zemlji, opasnosti od poplava nema

Inače, Majdak je jučer u društvu članova Stožera, u mjestima Mečenčani i Borojevići na području navedene Općine, obišao tri OPG-a. Riječ je o gospodarstvu Jakova Pranjića koji uzgaja 150 ovaca i janjadi te obrađuje 10 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu, OPG-u Zdenke Cvitkušić koja se na ukupno 6 ha povrtlarske proizvodnje bavi pretežno proizvodnjom lubenica te imaju i 13 plastenika te OPG Evice Cvitkušić, koja se bavi proizvodnjom povrća (dinje i lubenice), i ima 7 plastenika.


Tagovi

Rupe Potres Stožer Preporuka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB