Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 31.05.2023. 09:35
  • Dubrovačko-neretvanska, Komin

Zbog državnog poljoprivrednog zemljišta vrije i na jugu: Gospodo, odradili ste traljav posao

Pedesetak OPG-ova ostaje bez zemlje koju su godinama obrađivali. Udruga poljoprivrednika "Modrič" traži poništenje natječaja i raspisivanje novog.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
  • 2.636
  • 219
  • 0

Razočarani smo! Razočarani smo kao svi ljudi kojima je nanesena nepravda, ističu iz Udruge poljoprivrednika "Modrič" iz Komina gdje, prema provedenom natječaju za državno poljoprivredno zemljište, pedesetak OPG-ova ostaje bez zemlje koju su godinama obrađivali.

I to parcela koje se uredno obrađuju, zasađene su na njima lubenice i drugo povrće, breskve, mandarine, a sada će ih dobiti neki drugi.

"Gospodo iz Povjerenstva za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta i gospodine gradonačelniče odradili ste traljav posao na području k.o. Komin i k.o. Opuzen 1, pogodujući svojim interesnim skupinama", stoji u njihovoj objavi. 

Traže poništenje natječaja 

Kako objašnjavaju, natječaj je rapisan 2022. po Zakonu iz 2018. godine. Dovoljno, smatraju, da prođu 3 godine za sve one mlade poljoprivrednike koji rade u policiji, imaju građevinske firme i jesu povezane osobe. Argumentacija vladajućih je kako je sve u skladu sa zakonom. Naravno, pišu, ali zakon je upravo i promijenjen jer se očigledno smatralo da nije pravedan te da ga treba izmijeniti. Novi je stupio na snagu 28. svibnja 2022.

Pitaju i koliko se napravilo info radionica za zainteresirane poljoprivrednike u kojima ih je trebalo informirati da će se nagodbe s Državnim odvjetništvom tretirati kao mirni posjed. Sigurno bi se svi koji trenutno obrađuju državnu zemlju nagodili s DORH-om tim više što bi mogli te površine upisati u ARKOD i ostvariti subvencioniranu poljoprivrednu proizvodnju. Kao i koliko je bilo radionica u kojima ih je trebalo informirati za uvjete iz natječaja, kako bi djeca svih branitelja, umirovljenika koji imaju plaćene nagodbe konkurirali kao mladi poljoprivrednici.

"Kako objasniti obitelji poljoprivrednika koji je platio nagodbu na 0,3 ha koja obrađuje i nije prošao na natječaju isključivo za tu površinu koju obrađuje, naspram druge obitelji koji su dobili 28,5 ha, a trenutno obrađuju znatno manje površine za koje su platili nagodbu", također je pitanje koje su postavili. 

Održan prosvjed poljoprivrednika Općine Čepin: Traže poništenje natječaja za dodjelu zemlje

Pitaju i kako objasniti sudionicima natječaja čije se ponude nisu razmatrale jer je utvrđeno da im nedostaje dokument da imaju OPG, a priložen je natječajnoj dokumentaciji kad nigdje službeno nema informacije o pristiglim ponudama i kriterijima po kojima su odabrani najpovoljniji ponuditelji. Nigdje dostupno javnosti nema zapisnika sa javnog otvaranja pristiglih ponuda.

"Gospodo, u dubini svog srca zapitajte se je li ovo nešto što će vam osigurati čistu savjest i miran san narednih 50 godina", stoji u njihovoj objavi. 

Odluka skinuta sa sjednice Gradskog vijeća 

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekao Marko Šuman, inženjer agronomije i predsjednik udruge Modrič, natječaj treba poništiti i raspisati novi po novom zakonu o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem.

"Sve one koji obrađuju zemlju treba uvesti u miran posjed da plate državi svoje obveze što će im na novom natječaju donijeti dvadeset bodova", naglasio je. 

Natječaj za državnu zemlju iznjedrio novi prosvjed - traktorima stigli pred općinu

Inače, Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području grada Ploča, skinuta je sa sjednice Gradskog vijeća. Na upit kada se može očekivati donošenje konačne odluke o izboru zakupoprimaca državnih parcela, za ovaj su portal iz Ureda gradonačelnika Miše Krstičevića odgovorili sljedeće: 

"Čim dobijemo precizan odgovor, kojeg ne želimo prejudicirati, od Ministarstva pravosuđa i uprave, odlučit ćemo koji će biti daljnji koraci"


Tagovi

Državno poljoprivredno zemljište Zakup Natječaj Traže poništenje Udruga poljoprivrednika Modrič


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]