Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Čepinu
  • 07.04.2023. 14:15
  • Osječko-baranjska, Čepin

Održan prosvjed poljoprivrednika Općine Čepin: Traže poništenje natječaja za dodjelu zemlje

Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima su stigli ispred zgrade ove općine, istaknuli da su podigli kaznene prijave i pozvali institucije da pročešljaju dodjelu zemlje. Kaznene prijave najavio je i načelnik.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.780
  • 221
  • 0

Tridesetak poljoprivrednika stiglo je danas s 20-ak traktora pred zgradu Općine Čepin s jednim zahtjevom - traže poništenje natječaja za dodjelu državnog zemljišta. 

"Natječaj je toliko iskompromitiran da se mora poništiti u cijelosti! Krenut ću ispočetka - komisija koja je dodjeljivala zemlju bila je najmanje u sukobu interesa. Odlučivala su dva vladajuća vijećnika, uz još 3 člana od kojih je jedan pravnik u komunalnom poduzeću općine", rekao je Igor Arambašić, vođa mirnog prosvjeda mahom mladih poljoprivrednika koji je ispred općinske zgrade simbolično donio i u zemlju zabio vile.

Kako je pojasnio, te iste vile načelnik Dražen Tonkovac je 2013. kada je došao na vlast, nosio u Zagreb te tražio da se pročešljaju mutni poslovi. 

"Nismo ih donijeli njemu. Donijeli smo ih institucijama Republike Hrvatske da počnu čistiti u Općini Čepin", istaknuo je Arambašić navodeći i da se "u inkriminiranom razdoblju rodbina zapošljavala u općinske tvrtke; od dječjih vrtića do komunalca". U ovoj je općini, kaže, raspisan najveći limit od 150 ha zemlje po korisniku, dok je prije 10 godina bilo 70 ha. 

"Sav natječaj je prilagođen načelniku i obitelji. Zadržao je 135 ha, supruga sa 147 najveća je dobitnica, kumovi, prijatelji koji ne žive u Čepinu, osobe koje su mu bliske", prozvao je naglašavajući da ne pozivaju Tonkovca već institucije - Ministarstvo poljoprivrede te Državno odvjetništvo da istraži odluku i ne dozvoli nepravdu nad poljoprivrednicima. Naveo je i da su podigli kaznene prijave zbog lažnih adresa, a protiv načelnika za direktan sukob interesa u samom natječaju i prije njega jer je zvao određene stočare i nudio im zemlju.

"Nije smio biti ni blizu natječaja, a on ga je krojio"

"Kao najzainteresiranija strana nije smio biti ni blizu natječaja, a on ga je krojio", istaknuo je podsjećajući da je prvi natječaj pao zbog, kako im je rečeno, greške pročelnice. 

Naveo je da su na prosvjed došli poljoprivrednici koji su ili izgubili ili nisu dobili zemlju. Ujedno dodao da je u zadnjih 10 godina ovog načelnika Čepin izgubio 23 posto stanovništva te pitao što očekivati od mladih poljoprivrednika koje EU sredstvima potiče da ostanu raditi i živjeti na selu, a lokalna samouprava im ne da zemlju. 

Natječaj mora biti poništen, kaže Igor Arambašić 

"Apeliramo ponovno na sve institucije pa i Vladu RH da zaštiti mlade poljoprivrednike jer što se događa? Jedni se bogate, okrupnjavamo im gospodarstva, a mlade izbacujemo", pozvao je Igor dodajući da su zatražili i da ih primi ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Poljoprivrednici Općine Čepin na nogama: Natječaj za državnu zemlju podređen je načelniku

Zahvalio se Tonkovcu i na bananama iz Afrike koje mu je ovaj simbolično ostavio ispred zgrade općine te komentirao izjavu da je izmanipulirao poljoprivrednike i da je sve odrađeno po zakonu. "Ako jesam, onda stvarno imam veliku moć manipulacije. A kod načelnika je sve uvijek po zakonu, no zadnju riječ o tome će dati institucije", zaključio je Arambašić. 

Među prosvjednicima je bio i mladi poljoprivrednik Luka Simić koji nam je rekao da, premda su ispunjavali uvjete, nisu ništa dobili.

"Vjerojatno nismo bili podobni", kaže Luka otkrivajući da je prvi u obitelji prije 4-5 godina krenuo u poljoprivredu. "Sad kad sam došao u priliku da dobijem nešto na 25 godina, mogućnost da se ostvariš, napraviš u životu nešto, ženu, djecu, obitelj - nisam dobio priliku", ispričao nam je istićući da ne zna hoće li nešto postići prosvjedom, ali mediji su im zadnja nada jer prema brojnim dosadašnjim slučajevima, ništa se nije događalo dok javno nisu pokrenuli priču. 

Vile i banane obilježile su prosvjed 

Nadu da će se nešto pokrenuti, izrazio je i Damir Katić, inače ratar i stočar iz Livane koji također nije prošao na natječaju. "Nadamo se da će imati odjeka da se pravednije raspodijeli zemlja", komentirao je. Istome se nada i Bojan Stanković iz Čepinskih Martinaca navodeći da se mora doznati tko je odgovaran za ovo što se dogodilo ljudima koji imaju potrebe za zemljom, žele raditi, a to im je sad uskraćeno. 

"Sve je po zakonu, DORH-u su vrata uvijek otvorena" 

Sam načelnik Dražen Tonkovac, medije je primio u zgradi općine te ponovio da je sve odrađeno prema zakonu, a da je Povjerenstvo za dodjelu zemljišta činilo pet osoba među kojima dva vijećnika, pravnik, agronom (ujedno i sudski vještak) i geodeta. Istaknuo je i da je dokumentacija trenutno u Osječko-baranjskoj županij, a potom ide u Ministarstvo poljoprivrede te DORH. 

"Nikome nisam ja ništa dao, a što se tiče mene i moje obitelji, bavim se poljoprivredom od malih nogu. Natjecao sam se za parcelu koju obrađujem 20 godina, ni na koju drugu i da se neki stočar javio za nju, ja bih ostao bez nje. Supruga također ima OPG, pola je zemlje obrađivala, pola dobila", rekao je te naveo da ga Igor Arambašić proziva već tri godine "jer su politički poraženi" te naglasio da je protiv njega, brata i oca, kao i bivšeg načelnika općine Dražena Arnolda podigao kaznenu prijavu jer smatraju da se obitelji pogodovalo kod dobivanja zemljišta. 

Najavio je i novu: "To što je Igor dao takav intervju Agroklubu, dobit će kaznenu prijavu za klevetu. Vidjet ćemo hoće li ga osuditi. Mene je već strah da ta gospoda imaju u nekim tijelima, ne u DORH-u, određene ljude koji ih štite", naveo je Tonkovac. 

Zbog dodjele državnog zemljišta u Čepinu se održava prosvjed, evo što kaže načelnik

Istaknuo je da je svima koji su prošli na natječaju poljoprivreda primarna djelatnost, kao i njemu koji je načelnik-volonter, a na činjenicu da su poljoprivrednici pozvali institucije da sve ispitaju, rekao da su DORH-u vrata općine uvijek otvorena. 

Komentirao je i donesene vile. Njih je, kaže, poklonio Marijani Petir, koja je danas nezavisna zastupnica kao i on načelnik, a vile inače za krumpir, simbolično joj je dao da "vruće krumpire" izbaci iz stranke. "Zajedno smo bili u HSS-u, kao HSS-ovac sam postao načelnik, ali tad je došao Krešo Beljak i preuzeo stranku i taj naš HSS više nije bio ono što je, a to su temeljni postulati naše stranke: vjera, obitelj i tradicija", dotakao se i bivšeg šefa stranke dodajući da su gospođa Petir i on uvijek živjeli HSS i "te neke temeljne tradicijske vrijednosti ne samo naše stranke već cijele povijesti i tradicije Hrvata na ovim prostorima".

Odluka o natječaju do ljeta 

"Onog trenutka kad smo shvatili da to više nije za nas, Petir su izbacili iz stranke. Od nas 100 i nešto u Nadzornom odboru, nas 4 smo bili protiv toga. Izašao sam iz stranke, od tada sam nezavisan", dodao je i naglasio da je od 2013., otkako je na čelu Općine, počeo uvoditi red. 

Načelnik općine Dražen Tonkovac

"Bilo je katastrofa! Hvala Bogu, uspješan sam poljoprivrednik te sam htio svoje sposobnosti i inteligenciju iskoristiti da se moja općina, moje selo razvija. Mislim da sam u 9 godina to i pokazao", zaključio je Dražen Tonkovac.

Kako smo čuli, Županija ima 30 dana za odluku o zaprimljenoj dokumentaciji, isto toliko i Ministarstvo poljoprivrede te u konačnici DORH pa je za očekivati da bi do ljeta trebala biti donesena i kako se nada načelnik, ljudi bili uvedeni u posjede najkasnije do jesenske sjetve. S druge strane, nezadovoljni poljoprivrednici poručuju da neće odustati i da taj natječaj jedino može i mora biti poništen. 


Fotoprilog


Tagovi

Prosvjed u Čepinu Državno poljoprivredno zemljište Natječaj Nezadovoljni prosvjednici Igor Arambašić Luka Simić Bojan Stanković Dražen Tonkovac Općina Čepin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer