Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 05.04.2023. 15:40
  • Osječko-baranjska, Čepin

Poljoprivrednici Općine Čepin na nogama: Natječaj za državnu zemlju podređen je načelniku

Dodjela državnog zemljišta izazvala je val nezadovoljstva poljoprivrednika koji su najavili prosvjed te zatražili zaštitu Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH od "lokalnih šerifa".

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 4.776
  • 335
  • 0

EU potiče mlade poljoprivrednike, a lokalni moćnici im ne daju državnu zemlju. Dosta je takvog ponašanja, kažu nam nezadovoljni poljoprivrednici Općine Čepin koji su za petak, 7. travnja u 10 sati najavili prosvjed

Kako nam je otkrio Igor Arambašić, okupljanje traktorima održat će se u 9.30 na zapadnoj obilaznici kod benzinske crpke Adria Oil, a potom će u 9:50 u špaliru pod pratnjom policije, krenuti do sjedišta Općine. 

"Cijeli natječaj podređen je načelniku Draženu Tonkovcu i njegovim bližnjima. On je osobno sačuvao 135 ha zemlje, supruga mu 147 ha, od 50 do 130 hektara su dobili supruga direktora koja je lažno prijavljena u Čepinu, a živi u Bilju, neki vijećnici, osoba koja kao ima 500 teladi, a ne zna ni kako tele izgleda. Dok su istovremeno mladi, mahom u dobi od 20 do 35 godina ostali bez svega", ogorčen je Arambašić navodeći da su zbog navedenog pokrenuli i kaznene prijave te od nadležnih insititucija očekuju žurnu reakciju. 

Zaustavite lokalne šerife 

Prema njima nezakonitu dodjelu poljoprivrednog zemljišta, prijavili su i resornom ministarstvu, pa i Vladi RH od kojih traže da ih se zaštiti od lokalnih šerifa. Očekuju i da ih primi ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

"Vidjet ćete na prosvjedu, većinom su to mladi ljudi, do 35 godina kojima su na traktorima naljepnice EU jer žele raditi, ulagati, proizvoditi, ali im je to onemogućeno. Ili im se uzela zemlja ili nisu dobili ni hektar", dodaje Arambašić naglašavajući da je cilj prosvjeda spriječiti ovakvo ponašanje i malverzacije kod dodjela državne zemlje. 

On sam, navodi, sačuvao je svojih 15 hektara, no ljudi su ostajali primjerice bez 27 hektara koji su potom davani onima koji već imaju 600 ha. Tako je prije svega, on podrška svima koji su nezakonito zakinuti jer je vrijeme da se takvom ponašanju stane na kraj. 

"Nemaju mladi, a ni pravi poljoprivrednici nikakav prioritet na natječaju", revoltiran je Arambašić navodeći da treba reći da oni ne dolaze na prosvjed pred Općinu da bi razgovarali s načelnikom. S njim više, kaže, nemaju što razgovarati, a on će ionako reći da je sve ovo samo politički napad na njega i potom tužiti za klevetu.

"Sve smo prijavili, očekujemo reakciju institucija", zaključuje. 

Načelnik na putu 

Potporu prosvjednicima dat će i Tomislav Pašalić premda se na natječaj za zemljište nije javio jer u startu nije imao traženi uvjet - da mu je poljoprivreda primarna djelatnost. A kako, pita, nekome tko radi 15-20 hektara ono uopće može biti osnovna djelatnost kad s tim nije moguće preživjeti, a do većih površina ne može doći. 

Zbog dodjele državnog zemljišta u Čepinu se sutra održava prosvjed, evo što kaže načelnik

"Sigurno je da će reći da je sve po zakonu, ali pitanje je koliko. To treba ispitati i zato dajem podršku", kaže nam. 

Komentar smo pokušali dobiti i od prozvanog načelnika općine Čepin, međutim u općini smo dobili odgovor da je danas na putu. Na upit je li moguće dobiti broj mobitela, uslijedilo je "ne", a na naše hoće li sutra biti u uredu "da". 


Tagovi

Općina Čepin Državno zemljište Natječaj Prosvjed Dražen Tonkovac Igor Arambašić Tomislav Pašalić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]