Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 06.04.2023. 16:10
  • Osječko-baranjska, Čepin

Zbog dodjele državnog zemljišta u Čepinu se održava prosvjed, evo što kaže načelnik

Sve je bilo po zakonu, ističe Dražen Tonkovac uzvraćajući na prozivke poljoprivrednika nezadovoljnih dodjelom državnog zemljišta

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
  • 3.841
  • 245
  • 0

"Nije Tonkovac odlučio tko će dobiti zemlju. Povjerenstvo za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem odradilo je sve po zakonu", odbacio je načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac navode nezadovoljnih poljoprivrednika koji su za sutra (petak, 7. travnja) najavili prosvjed ispred zgrade ove općine. 

Naime, kako nam je ispričao Igor Arambašić, smatraju da je cijeli natječaj podređen načelniku i njegovim bližnjima te da su njime najviše zakinuti mladi poljoprivrednici koji su ili ostali bez zemlje ili nisu dobili ni hektara. 

No, Tonkovac uzvraća da on osobno nije dobio ni hektara više, a upravo iz razloga jer je i sam poljoprivrednik te se ovom djelatnošću bavio i prije političkog angažmana, Povjerenstvu je uputio samo jednu rečenicu.  

Prijavilo se više od 150 poljoprivrednika, prošla 62 

"Napravite da je sve po zakonu, ne želim da me itko proziva jer sam i sam u poljoprivredi. To je sve što sam im rekao", ističe otkrivajući nam da je njemu i obitelji poljoprivreda osnovna djelatnost te inače obrađuje 400 hektara od čega su 100 trajni nasadi te zapošljava 30 radnika. 

Poljoprivrednici Općine Čepin na nogama: Natječaj za državnu zemlju podređen je načelniku

Na sam natječaj, doznajemo, prijavilo se više od 150 potencijalnih korisnika, a odabrano ih je 62. U Povjerenstvu su ističe, bili stručnjaci, a među njima i umirovljeni agronom, inače sudski vještak. Odluka o dodjeli trenutno je poslana u Osječko-baranjsku županiju na odobrenje, potom ide u Ministarstvo poljoprivrede te u konačnici u DORH. 

"Sve je bilo po zakonu, mi se ne bojimo", napominje načelnik komentirajući nam i nezadovoljstvo poljoprivrednika limitiranjem dodjele zemljišta na 150 hektara. Drže, naime, da bi, da se limitiralo na 25 do 30 hektara, više osoba moglo doći do državne zemlje. 

Kaže, mogao je limit biti i 250 ha. Imali su interesa i za 500 jer na području općine imaju velike pravne subjekte s par tisuća grla. Navedenih 150 odluka je Vijeća općine, a na sam Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem suglasnost je dalo Ministarstvo poljoprivrede. 

Podsjeća da je novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i po kojim sada idu natječaji, predviđeno da je moguće staviti 50 posto od određenog ovim programom. Dakle, kako općina ima 3.300 ha, moglo se staviti da jedan zakupnik može dobiti 1.650 ha. 

Program raspolaganja triput na javnom uvidu 

Program raspolaganja, dodaje pritom, triput je bio na javnom uvidu i tko god je htio mogao je komentirati, a nitko nije dao komentar u vezi limita. Ujedno, navodi i da je 2003., "kada se nitko nije htio baviti poljoprivredom", limit iznosio 70 ha po korisniku. 

Vezano uz sam prosvjed, kaže - neka dođu. Sutra na Veliki petak baš u 10 sati u općini tradicionalno kuhaju fiš. 

"Nedavno sam bio u Africi pa sam donio sanduk banana. Jednu kutiju pripremio sam za poklon organizatoru prosvjeda Igoru Arambašiću koji je izmanipulirao sve poljoprivrednike jer mu je Vijeće općine Čepin raskinulo 20-godišnji ugovor za 20 ha državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije obrađivao i za koje nije dobivao poticaje. Već dugi niz godina poznat je zakonodavnim tijelima po svojim kaznenim djelima za koja je osuđen ili su u postupku, a izdržavao je i zatvorsku kaznu", proziva načelnik koji je, kaže, sve indicije iznesene protiv njega poslao svom odvjetniku. 


Tagovi

Općina Čepin Natječaj Državno zemljište Dražen Tonkovac Načelnik Prosvjed


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]