Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 03.04.2022. 18:00

Zakup poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u cijeloj EU

U 2020. godini je zakup jednog hektara obradivog zemljišta i/ili trajnog travnjaka bilo najskuplje u Italiji. U prosjeku je iznosio 837 eura po hektaru

Foto: Depositphotos/fotodrug.gmail.com
  • 2.852
  • 163
  • 0

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača u Europskoj uniji nisu vlasnici zemljišta kojega obrađuju. Za potrebe svoje proizvodnje oni ga stoga zakupljuju u na kratkoročno ili dugoročno razdoblje.

Prema podacima Eurostata, u 2020. godini je zakup jednog hektara obradivog zemljišta i/ili trajnog travnjaka bilo najskuplje u Italiji. U prosjeku je iznosio 837 eura po hektaru.

Među regijama EU za koje postoje podaci, najviše cijene zakupa u 2020. zabilježene su u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Ondje je prosjek dosegnuo 1.714 eura po hektaru što je više od dva puta od nacionalnog, a razlika više nego očita.

Italiju i u cijeni i u razlici slijedi Nizozemska s prosjekom zakupa od 819 eura po hekataru dok je najviše zabilježena cijena iznad 1.500 eura/ha. Ove se cijene, kako se može vidjeti i u grafikonu, odnose na 2019. 

Pregled cijena zakupa u zemljama EU

S druge strane, poljoprivredno zemljište je u 2020. bilo najjeftinije zakupiti u Slovačkoj. Ondje je u prosjeku trebalo izdvojiti 57 eura po hektaru.

Gledamo li po regijama EU, najjeftinije su Središnji Norrland i Gornji Norrland u Švedskoj gdje je godišnja renta iznosila 34 eura po hektaru.

Objavljene prosječne cijene zakupa oranica, livada i pašnjaka - kako se kreću?

U svim regijama EU za koje postoje podaci, zakup trajnih travnjaka bio je jeftiniji od zakupa oranica.


Tagovi

Rentiranje zemlje Renta Zakup zemljišta Cijena Prosjek


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!