• Zakon o OPG
  • 09.04.2018. 15:00

Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na snazi - koja su nova pravila?

Nizu donesenih i izglasanih zakona, pridružio se i Zakon o OPG.

Foto: Bigstockphoto/luckybusiness
  • 4.274
  • 320
  • 0

Nizu zakona koji su obećani, pridružio se Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Naime, Zakon o OPG službeno je stupio na snagu 5. travnja, a 28. ožujka objavljen je u Narodnim novinama broj 29.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - OPG, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede, predstavlja strateški organizacijski oblik poljoprivrednog gospodarstva u Republici Hrvatskoj važan za ostvarivanje održivog razvoja, ostvarivanja načela opće sigurnosti hrane, očuvanja prirodnih poljoprivrednih resursa te unaprjeđenja i povećanja konkurentnosti poljoprivrede u cjelini.

Izglasan Zakon o OPG, postavljaju se temelji za zaokret trendova u poljoprivredi?

"Ovaj Zakon je polazišna točka detaljne reorganizacije sektora poljoprivrede. Sad će se konačno znati tko je što i što proizvodi, a potrošači će moći biti sigurni u podrijetlo hrane koju kupuju. Sad znamo što je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo o kojem već godinama govorimo kao nukleusu poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a zakonom smo postavili i zaštitne mehanizme kako bi naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva konačno mogla "disati" i okrenuti se budućnosti. Zakon motivira mlade da ostanu u poljoprivredi, a uvođenje nepoljoprivrednih djelatnosti daje nove mogućnosti i otvara put ostvarenju ideja", rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Članovi obitelji mogu pomagati u poslovima 

OPG, dodaje se, može obavljati one gospodarske djelatnosti poljoprivrede i dopunske djelatnosti koje su upisane u Upisnik OPG-ova, a to mogu biti proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na OPG-u, proizvodnja neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe na OPG-u, pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga na OPG-u, pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti na OPG-u.

Ovisno o dopunskim djelatnostima pri upisu u Upisnik OPG-ova odabire se status OPG-a kao OPG za proizvodnju, OPG za proizvodnju i preradu, OPG za proizvodnju i usluge ili OPG za proizvodnju, preradu i usluge. Zakon omogućava prepoznavanje problema OPG-ova u poslovanju i stvaranje pretpostavke za daljnju prilagodbu pojedinih obveza OPG-ova te omogućiti usmjeravanja daljnjih poljoprivrednih politika prema potrebama OPG-ova.

Zakon o OPG dobio potporu u Saboru, Beljakovo pitanje o uzgoju marihuane i dalje hit

"Zakon o OPG-u na puno jasniji način definira pojedine odnose koji do sada u ranijim propisima nisu bili tako uređeni. Nositelju OPG-a u obavljanju svih poslova na OPG-u mogu pomagati članovi obiteljskog kućanstva te u povremenim, sezonskim i privremenim poslovima mogu pomagati članovi obitelji koji žive izvan kućanstva bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a nositelj OPG-a može biti poslodavac pa za obavljanje svih poslova i djelatnosti na OPG-u može zapošljavati radnike.

Dodatna zaštita prilikom ovrha 

Dodatna zaštita uvedena Zakonom je da se ovrha protiv nositelja OPG-a ne može provesti na dijelu poljoprivrednih resursa koji su nužni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede, a upisani su u Upisnik OPG-ova ako mu je ta djelatnost glavni izvor sredstava za život. Jednako tako, ovrha se ne može provesti na nekretnini u kojoj stanuje nositelj OPG-a i osobe koje je dužan uzdržavati, a definirani su i iznosi sredstava koja se izuzimaju od ovrhe kako bi se osigurala primjerena skrb za životinje na OPG-u .

Provedba Zakona započet će stupanjem na snagu provedbenog pravilnika kojim će se detaljno propisati način i uvjeti za upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te druga prava i obveze važna za provedbu zakona. Podsjećamo da se Upisnik OPG-ova uspostavlja kao javna službena evidencija koja sadrži vjerodostojne i ažurne javne podatke o fizičkim osobama u organizacijskom obliku OPG-a i o njihovim resursima", naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Zakon o OPG Zakon Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).