Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o OPG
  • 17.03.2018. 09:00

Izglasan Zakon o OPG, postavljaju se temelji za zaokret trendova u poljoprivredi?

Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Izglasan je Zakon o OPG-ima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status OPG-a koja su temelj očuvanja naših ruralnih prostora i naše poljoprivredne proizvodnje, kaže Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 2.615
  • 224
  • 0

Nakon Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, imamo i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Sabor je izglasao Zakon koji prvi puta utvrđuje jasnu razliku između OPG-a, definira što su samoopskrbna gospodarstva, a što ona koja proizvode za tržište, ali nikom ne ukida prava na izravna plaćanja i trženje svojih proizvoda.

Svrha ovog zakona je usmjeriti OPG-ove na daljnji razvoj vlastitih kapaciteta kako u proizvodnji tako i pružanju usluga, olakšati im profesionalizaciju na sve zahtjevnijem tržištu. Između ostalog, Zakon uređuje da su proizvodni resursi OPG-a koji su neophodni za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i koji su glavni izvor sredstava za život zaštićeni od ovrhe kao i imovina nužna za obiteljski život i stanovanje članova OPG-a.

Napokon Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Kroz zakon se daje i mogućnost da u radu na sezonskim i povremenim poslovima što se obavljaju na OPG-u smiju pomagati članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa, a omogućit će i daljnje smanjenje administrativnih i fiskalnih barijera.

"Postavljamo temelje za zaokret trendova poljoprivredne proizvodnje. Izglasan je Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima o kojem već dugo govorimo i koji će po prvi puta urediti status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su temelj očuvanja naših ruralnih prostora i naše poljoprivredne proizvodnje. Održavamo radionice za jedinice lokalne samouprave koje će dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji je tjedan dana na snazi", rekao je ministar Tomislav Tolušić jučer u Vodicama. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o OPG Sabor Zakon Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Kakvo je stanje vlage u tlu u Europi?