Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konačna suglasnost
  • 18.01.2023. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Vučković u Čađavici: Nemamo razloga sumnjati u ispravnost odluka o dodjeli državnog zemljišta

Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju, poručio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

Foto: Kristijan Toplak
  • 575
  • 175
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić održala je u Virovitici radni sastanak s predstavnicima Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica. Teme susreta bile su aktualnosti i prilika za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja.

U Općini Čađavica u Natječaju za zakup bilo je gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine.

Ministrica Vučković je istaknula da će se i dalje poduzimati potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Hrvatske zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. U okviru svojih nadležnosti i zakona, dodala je, Ministarstvo će nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske, te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika.

Na sastanku je najavljen i novi natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Konačna suglasnost u Općini Čađavica

"Općina Čađavica je dobila konačnu suglasnost za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Provedena je i revizija, a na pojedinačne ugovore suglasnost daje i državno odvjetništvo. Stoga nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka", naglasila je ministrica.

Epilog dodjele zemlje u Općini Čađavica: Branko Karamarković prodao 120 krava i zatvorio farmu

Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna.

"Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno sto milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove", kazala je Vučković.

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević naglasio je kako je provedba natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u završnoj fazi i potvrdio da je natječaj dobro odrađen. "Iako je proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju", poručio je Rončević.


Tagovi

Marija Vučković Mirko Rončević Dodjela zemlje Državno zemljište Natječaj Konačna suglasnost


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]