Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna zemlja
  • 17.01.2022. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Zbog prijetnji službenicima i dužnosnicima Općine Čađavica urgirala policija

Protiv četrdesetodišnjakinje koja je nezadovoljna raspodjelom državnog poljoprivrenog zemljišta u općinskoj zgradi vikala i galamila, policija će podnijeti optužni prijedlog.

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
  • 3.316
  • 484
  • 0

Ne smiruju se strasti oko dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta u Čađavici: zbog prijetnji općinskim službenicima i dužnosnicima lokalne vlasti urgirala je policija.

"Jako sam iznenađen postupcima pojedinaca koji ne razmišljaju što govore, napadaju nas i prijete", kaže načelnik Općine Mirko Rončević napominjući da je toliko toga izdržao, ima sam i prijetnje i tužbe, i zna se s time boriti i nositi te mu ne predstavlja problem, ali žao mu je što napadaju i djelatnike.

"Zbog prijetnji upućenih obitelji i djeci naše djelatnice morala je biti pozvana i policijska ophodnja“, otkriva nam. 

Potvrdili su nam to i u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj. "Došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što je u zgradu općine u Kolodvorskoj ulici broj 2 nepozvana ušla 40-godišnjakinja i verbalno vikom i galamom narušavala javni red i mir, te se nakon toga udaljila iz zgrade“, odgovorili su na naš upit uz napomenu da protiv nje slijedi podnošenje optužnog prijedloga.

Moraju uvoditi redarsku službu 

Rončević naglašava kako treba smanjiti tenzije i pričekati konačnu ocjenu Ministarstva poljoprivrede i Županijskog državnog odvjetništva. Izgleda, kaže, da smo mi u Hrvatskoj poslije Domovinskog rata potpuno krivo razumjeli demokraciju. Demokracija je volja većine, a ne pojedinaca.

"U ovom slučaju većine koja je digla ruku za ovakvu raspodjelu. Prijetnje, pisanja, i prozivanja evidentiramo i možemo ih riješiti putem suda, ali ne bih volio da se na ulicama i kafićima događaju razmirice oko zemlje“, navodi naglašavajući da mu je žao je što je došlo do toga da moraju uvoditi redarsku službu zbog prijetnji.

Izjavama nezadovoljnih poljoprivrednika u medijima, a još više prijetnjama koje je dobio, neugodno je iznenađen i predsjednik Općinskog vijeća Čađavice Josip Piskać. Kaže kako mu u pedeset godina života, doček i početak nove godine nikada nije bio gori, čak ni '91. ni '92. kada je bio u rovu dok su oko njega padale granate i  zviždali meci.

"Na sam doček i prvih dana nove godine telefon mi je zvonio bezbroj puta da bi prijetili meni i mojoj obitelji koju čine žena, troje djece i majka od 93 godine. Najmlađa kćer ide u srednju školu. Pratim je svako jutro do autobusne stanice i molim boga da joj se u Slatini nešto ne dogodi“, objašnjava Piskać.

Vrijeđanja i prijetnje nisu način kojim se rješavaju problemi

Dodao je kako neće podizati tužbe, ali da ipak nište ne prepušta slučaju. Krvavo, dodaje, zarađuje putujući po cijeloj Europi i ne želi trošiti novce na odvjetnike i sudove mada ni to nije isključeno budu li se prijetnje nastavile.

"Jasno je da ima nezadovoljnih ljudi, ali nemojte nas vrijeđati i nemojte nam prijetiti jer i sutra ovdje moramo živjeti zajedno. Zbog svega ovoga pucaju prijateljstva i rodbinske veze, a to nije lijepo“, zaključio je Piskać.

Prijetnjama koje je dobio, neugodno je iznenađen i predsjednik Općinskog vijeća Josip Piskać (Foto: Željko Felbar)

Nezadovoljni poljoprivrednici s kojima smo razgovarali ograđuju se od prijetnji i osuđuju ih. "Ljudi su revoltirani i teško podnose činjenicu da bi zbog gubitka zemlje ozbiljno mogla biti ugrožena njihova egzistencija, ali vrijeđanja i prijetnje nisu način kojim se rješavaju problemi", naglašava Branko Karamarković.  

Poduzimaju pravne korake, već su se sastali s odvjetnikom i to je jedini način, napominje ovaj poljoprivrednik, da ukažu i dokažu nepravilnosti prigodom dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. 


Tagovi

Općina Čađavica Poljoprivredno zemljište Natječaj Policija


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)