Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 17.01.2023. 13:30

Pripremljen 31 novi javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Općinu Čađavica. Razgovaralo se o dodjeli državnog zemljišta, proizvodnji duhana i korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja.

Foto: Martina Pavlović
  • 6.198
  • 409
  • 0

Do sada je objavljeno 228 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području cijele Hrvatske, ukupne površine veće od 55 tisuća hektara, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, pripremljen je 31 novi javni natječaj.

Kako su podsjetili iz Ministarstva, sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po prvi put se propisuje žurno raspisivanje natječaja, na način da će to učiniti oni ukoliko to ne učini jedinica lokalne samouprave u zakonski propisanom roku te je do sada preuzeto raspolaganje od 12 jedinica lokalne samouprave.

Novost je i sustav bodovanja prema kojemu najveći broj bodova ostvaruju prema vrstama proizvodnje, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.

Ministrica na sastanku u Čađavici

Raspolaganje zemljištem bio je i povod nedavnog posjeta ministrice poljoprivrede Marije Vučković Općini Čađavica. Ondje se sastala s načelnikom Mirkom Rončevićem. Kako se čulo, u toj općini za zakup je bilo gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika.

Poljoprivrednici na nogama: Traže poništenje natječaja za državno zemljište i najavljuju tužbe

"Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine", napominju.

Ministrica Vučković je tijekom sastanka istaknula kako će se nastaviti poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području RH, pa tako i na području Općine Čađavica, zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta.

Najavljen novi Natječaj

"U okviru svojih nadležnosti i zakona ovo će Ministarstvo nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika. Na sastanku je najavljen i novi Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta", priopćeno je iz Ministarstva.

Inače, poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. u ovoj županiji čini više od 21 posto.

Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o sektoru duhana - glavnina hrvatskog uzgoja duhana, više od 80 posto, smještena je upravo na području Virovitičko-podravske županije. Vlada je i ove godine donijela 42 milijuna kuna vrijedan Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, pri čemu proizvođači duhana mogu ostvariti potpore putem izravnih plaćanja te potporu za duhan, a na sastanku se razgovaralo o mogućnosti dodatne potpore ovom sektoru, ali i sektoru ljekovitog bilja, sve u kontekstu proizvodnje uslijed povećanja cijene energenata.


Tagovi

Državno zemljište Sastanak Marija Vučković Mirko Ronečević Općina Čađavica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.