Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje proizvođača
  • 16.09.2021. 12:10

Vučković: Premalo je proizvođačkih organizacija da bi bili konkurentni na tržištu

Kao jedan od imperativa istaknuta je izgradnja nove skladišne infrastrukture za sektor voća i povrća.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
  • 606
  • 48
  • 0

"Unatoč pomacima u broju proizvođačkih organizacija ne možemo biti zadovoljni", poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelujući na radionici u Karlovcu na temu uspostave ovih organizacija naglasivši kako su udruženi proizvođači okrupljeniji, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje.

Kao jedan od imperativa istaknuta je izgradnja nove skladišne infrastrukture koja će kroz provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u dijelu koji se odnosi na jačanje kapaciteta proizvodnje u sektoru voća i povrća pomoći u stvaranju i jačanju proizvođačkih organizacija, a za provedbu tog dijela predviđeno je 616 milijuna kuna.

"Putem skladišno – distribucijskih centara osigurat ćemo potrebnu infrastrukturu, a kroz Mjeru 9 moguće je osigurati potporu za njihovu uspostavu i rad ", istaknula je ministrica podsjetivši i na novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike u kojemu se osobit naglasak stavlja na udruženja, a koja će svojim ciljanim djelovanjima u okviru operativnih programa provoditi sektorske intervencije te unaprijediti stanje u sektoru.

Nakon prezentacije resornog Ministarstva o mogućnostima i pogodnostima koje nosi udruživanje, upravitelj proizvođačke organizacije Jabuka HR Luka Cvitan je izložio rad i pogodnosti takvog načina poslovanja u praksi, temeljen na činjenici da okuplja 20 proizvođača te gotovo 25 posto ukupne hrvatske proizvodnje ove voćke. 

Tijekom radionice poljoprivrednici su istaknuli svoje zahtjeve i nejasnoće koje vide kao potencijalnu prepreku u njihovom osnivanju.

HVZ: Kako se nositi s uvozom jeftinih poljskih jabuka na domaće tržište?

Inače, u Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora u deset županija, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja za Karlovačku ugovorena potpora u vrijednosti 762 milijuna kuna, a isplaćeno je 567 milijuna kuna, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 


Tagovi

Udruživanje proizvođača Radionica Marija Vučković Skladišna infrastruktura Luka Cvitan Jabuka HR


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)