Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 26.04.2022. 15:45
  • Osječko-baranjska, Osijek

Vučković: EU je snažni proizvođač hrane, ali moramo biti brži u odgovaranju na krize

"Zajedničkom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice" naziv je panela 'Press kluba Europa' koji je u organizaciji Europske komisije u RH održan na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Foto: OBŽ
  • 355
  • 175
  • 0

"Posljednjih se godina Europa suočava s krizama koje nitko nije mogao predvidjeti, ali se pokazalo da postoje zajednički europski okviri koji mogu umanjiti utjecaj takvih kriza i rizika od siromaštva", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na panelu "Press klub Europa: Zajedničkom poljoprivrednom politikom do održivosti zajednice" kojega je organiziralo Predstavništvo Europske komisije (EK) u Hrvatskoj na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti. 

Istaknula je kako je u ovim vremenima važno ne odustajati od strukturnih promjena, poput stvaranja održivih prehrambenih lanaca, ali i dalje raditi na konkurentnosti kao i transformaciji u zeleno i digitalno društvo koje neće biti prijetnja poljoprivredi. 

Skupa zelena politika za poljoprivrednike

Ministrica je rekla i da je Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) održiva, a Europa jak, snažni proizvođač hrane, primarne poljoprivrede i prerađevina, ali itekako treba razmišljati o bržem i efikasnijem odgovoru zajedničkog uređenja tržišta.

"Ove su nam dvije godine ukazale na to da bi trebali biti još brži u odgovaranju na krize, a što se tiče strukturnih promjena, zelene arhitekture, zelenog plana izazova koji to postavlja, mislim da je EU i sve poljoprivredne administracije itekako sposobna doprinositi zajedničkim ciljevima poljoprivredne politike", rekla je Vučković.

Što se tiče zahtjeva koje pred poljoprivrednike postavlja ZPP, posebice što se tiče zelene poljoprivrede i ekološke proizvodnje, to će iznimno puno koštati, rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

"Postavlja se i pitanje kako sa svim tim informacijama upoznati 170 tisuća obiteljskih gospodarstava, jer za HPK, koja ima tu obvezu, a ima samo pet zaposlenih, to će biti nemoguća misija", upozorio je. 

Važna je stabilna i dostatna poljoprivredna proizvodnja

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije istaknula je kako je poljoprivreda osnova gospodarskog razvoja Županije, a da su, sagledavajući novu ZPP i Strategiju razvoja poljoprivrede, prilagodili tome i svoju poljoprivrednu politiku.

"Važni elementi naše Strategije su povećanje produktivnosti, sagledavanje problema u vezi klimatskih promjena te uključivanje novih tehnologija koji mogu dovesti do povećanja prinosa", naglasila je dodajući da su svjesni da moraju ulagati u sustave navodnjavanja, pa se trenutno grade četiri sustava, obuhvata više od 1.500 hektara, a na natječaje Programa ruralnog razvoja prijavili su za financiranje dva nova sustava, vrijedna više od 123 milijuna kuna..

U tijeku je, podsjetila je, i izgradnja velikog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim se proizvođačima želi stvoriti sigurne mogućnosti plasmana njihovih proizvoda kao i pripreme za tržište te praćenje kvalitete poljoprivrednih proizvoda. 

"Osječko-baranjska županija je u svom programu potpora veliku pozornost posvetila mladim poljoprivrednicima i ekološkoj proizvodnji. Od 2017. do 2020. godine za više od 1.100 korisnika odobrili smo potpore u iznosu više od 15 milijuna kuna", rekla je pročelnica te upozorila kako je danas za svaku državu osobito važna stabilna i dostatna poljoprivredna proizvodnja.


Tagovi

ZPP Press klub Europa Europska komisija OBŽ FAZOS Marija Vučković Matija Brlošić Silva Wendling


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]