Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 24.03.2022. 14:50

Odgoda zelenih planova EU neminovna? Valja hitno popustiti okolišne politike?!

Godina ili dvije odgode sigurno neće pokvariti stanje, kaže Mato Brlošić. S druge strane, Robert Hadžić drži da svaki dan odlaganja znači 10 puta veću štetu, a Hrvatska se zavarava da dobro stoji na tom polju.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.976
  • 75
  • 0

Ambiciozni Zeleni plan kojim Europa do 2050. godine želi postati klimatski neutralan kontinent mogao bi biti stavljen na led. 

Razlog je, dakako, rat u Ukrajini, prekid opsrbnih lanaca i divljanje cijena plina, goriva i gnojiva, posljedično i hrane, čime je u pitanje dovedena i prehrambena sigurnost država članica, a zbog čega su prema Europskoj komisiji upućena brojna pozivanja na odgodu okolišnih politika i preispitivanje same Zajedničke poljoprivredne politike. 

Objava prijedloga o održivoj poljoprivredi i prirodi, koja se očekivala ovaj tjedan, čuje se i iz EK, mogla bi biti odgođena. 

Hranu će biti nemoguće proizvesti

Da bi o tome trebalo razmisliti, slažu se i pojedini domaći poljoprivrednici. 

"S obzirom na situaciju smatram da treba jer godina, dvije odgode sigurno neće pokvariti, niti poboljšati trenutno stanje", komentira nam poznati ratar i član Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić

Treba, kaže, uzeti u obzir i činjenicu da imamo neprestane zabrane određenih zaštitnih sredstava odnosno aktivnih tvari, ali i da kemijska industrija pronalazi nove, manje štetne kemikalije koje pomažu poljoprivrednicima u osnovnom - imati dobar urod. Nova sredstva, dodaje, još su možda i bolja nego li su bili neki danas zabranjeni herbicidi. 

Zelena politika je sigurno dobra i ciljeve treba pozdraviti, ali je, upozorava, izuzetno skup prelazak na zacrtanu tehnologiju. Vezano uz poljoprivredu, napominje i da ju EU podupire s 30 posto proračuna, a zbog rasta cijena iznos subvencija će ove godine biti manji nego ikad. 

"Svjesno smo svi da hrane neće biti i bit će je nemoguće proizvesti", kaže napominjući da je stoga mišljenja da zbog Ukrajine treba ozbiljno razmisliti o popuštanju u pogledu okolišnih politika. 

Odgovorno korištenje pesticida korisnije od zabrane

Sličnog je mišljenja i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Stanko Čuljak. "Naravno da sam kao pčelar protiv pesticida, ali svjestan sam da se ne možemo vratiti u vrijeme prije izuma sijalica", slikovito opisuje naglašavajući da bi odgovorni pristup korištenja zaštitnih sredstava puno više koristio od zabrane. 

Ratari, napominje, siju medonosne kulture da bi ostvarili prihod, a ne da hrane pčele. "I oni su u nezavidnom položaju", priča nam pozivajući na kompromis. Zaštita okoliša da, ali odgoda zbog nastale situacije svakako bi dobrodošla. 

Kada su u pitanju zelene politike, kaže nam voćar i čelnik Udruge OPG-a Život Robert Hadžić, uvijek ima isti odgovor - nisu prihvatljiva nikakva odgađanja! 

"Svaki dan odlaganja znači 10 puta veću štetu. Kasnimo najmanje 10 godina, a Hrvatska se zavarava da dobro stoji na tom polju", upozorava dodajući da nam je stanje tla i na najplodnijim slavonskim poljima izuzetno loše i za urod su potrebni sve intenzivniji inputi, od gnojiva do zaštitnih sredstava. 

Nikakva odgoda, kasnimo najmanje 10 godina 

K tome, dodaje, uništili smo stočarstvo i nema organskog dijela koje bi se trebalo vratiti u tlo. 

"Ovakva poljoprivreda je neodrživa i toga moramo biti svjesni", naglašava navodeći Francusku kao predsjedavajuću Vijećem EU koja je napravila čitav program i plan prema ekologiji, a koja bi trebala biti uzor svima. 

Studija nizozemskog sveučilišta 

Zeleni plan ili Green Deal, između ostalog, predviđa korištenje upola manje pesticida, za 20 posto manje gnojiva, antibiotika, emisija stakleničkih plinova, veće poticaje za eko proizvodnju, kraći put od polja do stola, dobrobit životinja, obnovu biološke raznolikosti, čisto kružno gospodarstvo, digitalizaciju poljoprivrede...  

No, još i prije izbijanja rata te dodatne krize koja je pogodila tržišta, nizozemsko Sveučilište Wageningen izradilo je studiju o mogućim posljedicama provedbe strategije Od polja do stola i one za očuvanje bioraznolikosti koje su dio europskog Zelenog plana. 

Studijom je, naveli su, potvrđeno da će doći do prosječnog pada prinosa od 10 do 20 posto, pri čemu će kod nekih usjeva on iznositi i više od 50 posto. Smanjenje proizvodnje će dovesti do toga da će EU ovisiti o uvozu kako bi prehranila svoje stanovništvo, stvarajući tako nekoliko političkih i sigurnosnih rizika za europske potrošače. Također, predviđeno je da će se smanjiti i prihodi poljoprivrednika.

Kakvo je vaše mišljenje, treba li EU zbog krize izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu odgoditi zelene ambicije, odgovorite nam u anketi ispod teksta. 


Tagovi

Zeleni plan Odgoda ZPP Green deal Ukrajina Kriza Rat Mato Brlošić Stanko Čuljak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije