Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MUP
  • 07.04.2021. 10:30

Vozači traktora lani počinili 3.379 prometnih prekršaja, kazne i iznad 100.000 kuna?

Prometne nesreće, stradanja vozača traktora i izrečene novčane i zatvorske kazne u 2020. godini, što kažu podaci MUP-a?

Foto: Depositphotos/witoldkr1
  • 437
  • 135
  • 0

Na kaznu zatvora od 60 dana i 20.700 kuna novčane kazne osuđen je krajem ožujka 69-godišnji traktorist iz Duge Rese. Kaznu mu je izrekao Općinski sud u Karlovcu, a teretilo ga se da je bez vozačke dozvole vozio neregistrirani traktor pod utjecajem alkohola (1,32 promila utvrdila mu je policija 24. ožujka). No, isti je, naveli su iz Policijske uprave karlovačke, i ranije kažnjavan zbog prometnih prekršaja odnosno svrstan je u kategoriju "recidivist". 

Dakako, ovo nije jedini slučaj, a što je sve tijekom 2020. godine zabilježila policija kada su u pitanju vozači traktora, otkrili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Prema njihovim podacima, prošle su godine sudjelovali u 341 prometnoj nesreći, od čega u pet s poginulim osobama, 132 nesreće s ozlijeđenim osobama i 204 s materijalnom štetom.

U tim nesrećama, poginule su četiri osobe koje su se nalazile na traktorima, dok ih je 28 teže ozlijeđeno, a 57 lakše ozlijeđeno.

Novčane kazne i do 118.000 kuna

Kako su nam otkrili, traktoristi su najviše nesreća skrivili prilikom nepropisnog skretanja, kretanja brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, nepropisnog mimoilaženja, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisne vožnje unazad i dr.

Navedeni podaci, ističu pritom, odnose se na nesreće vozača traktora u prometu na cestama za koje su rađeni očevidi odnosno ovi podaci ne sadrže događaje kao što su prevrtanja traktora na njivi i slične.

Kada su u pitanju prometni prekršaji, počinili su ih u protekloj godini 3.379 od kojih najviše: upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilom, upravljanje bez položenog vozačkog ispita, upravljanje pod utjecajem alkohola i dr.  

Podacima o najtežim kaznama izrečenima vozačima traktora u MUP-u ne raspolažu, međutim, činjenica je kažu da za počinjenje najtežih i/ili više prekršaja u stjecaju sudovi donose presude s visokim novčanim iznosima i zatvorskim kaznama.

"Primjerice, donijete su pravomoćne presude kojima su počinitelji osuđeni novčanom kaznom u iznosu od 118.000 kuna, zatvorskom kaznom od 120 dana zatvora i sl.", odgovaraju nam iz Ministarstva te podcrtavaju da stoga podsjećaju vozače traktora, ali i sve druge sudionike u prometu da su izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je u primjeni od 1. kolovoza 2019. godine, znatno povećane kazne za najteže prekršaje.

"Koristimo prigodu upozoriti vozače traktora, ali i drugih radnih strojeva da ne upravljaju takvim vozilima bez položenog vozačkog ispita, pod utjecajem alkohola te da na prometnice ne izlaze s neregistriranim, tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima, kao i da kotačima ne nanose blato na kolnik", zaključuju iz MUP-a. 

Pojačana kontrola vozača traktora 

Na početku spomenuta Policijska uprava izdala je i letak (možete ga pročitati u dokumentu ispod teksta) sa savjetima i korisnim informacijama s obzirom na očekivanu pojačanu prisutnost traktora i njihovih priključnih vozila te radnih strojeva na prometnicama.

Pojačano će se, navode, provoditi niz mjera i aktivnosti usmjerenih upravo na ovu skupinu sudionika u prometu. Oni koji se ne pridržavaju odredbi bit će sankcionirani sukladno važećim zakonskim propisima. Podsjećamo da je u javnost procurila i informacija da bi prema šestom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine vožnja s do 0,5 promila mogla biti ukinuta. Ili 0,0 ili ne na cestu. 

Inače, samo u prva četiri mjeseca 2019. godine 92 traktora sudjelovala su u prometnim nesrećama, u kojima su smrtno stradale četiri osobe, a 27 ih je ozlijeđeno. 


Dokumenti


Tagovi

MUP Traktori Nesreće Stradali


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer