Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MUP
  • 05.06.2019. 15:25

Nesreće s traktorima: Samo do svibnja poginule su 4 osobe. Brojka je danas daleko veća

Zbog učestalih stradavanja traktorista i njihovih suputnika, zatražili smo od MUP-a podatke o broju prometnih nesreća u kojima su sudjelovali traktori. Podaci o nesrećama i broj poginulih su zastrašujući.

Foto: Filip Brala/PIXSELL
  • 1.425
  • 155
  • 0

Samo u prva četiri mjeseca 2019. godine 92 traktora sudjelovala su u prometnim nesrećama, u kojima su smrtno stradale 4 osobe, a 27 ih je ozlijeđeno, doznajemo iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

Brojka poginulih, dakle, i veća je s obzirom na tragedije koje su u utorak pogodile područje Istre i dolinu Neretve. U prevrtanju traktora kod Brabana život su izgubile baka i svega pet godina stara unuka, a kod Metkovića je smrtno stradao 18-godišnji mladić. 

Poražavajuća statistika 

Statistika MUP-a poražavajuće kaže i da je u posljednjih 10 godina na području Republike Hrvatske u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali traktori nastradalo 1.780 osoba, od kojih je 77 smrtno stradalo. Lani je, pak, zabilježeno 336 nesreća u kojima je devet osoba smrtno stradalo, a 81 osoba ozlijeđena. Godine 2017. u 334 nesreće, život su izgubile tri osobe, a 69 je ozlijeđeno. U 2016. je zabilježen najveći broj nesreća, 362, u kojima je poginulo pet osoba, a 80 ozlijeđeno. 

Pregled za prijašnje godine (podaci MUP-a)

Godina

Br. traktora u prometnim nesrećama

poginuli

ozlijeđeni

2018.

336

9

81

2017.

334

3

69

2016.

362

5

80

"Prosječna starost registriranih traktora u Republici Hrvatskoj je 30 godine, a 94% svih traktora je starije od 10 godina. Stoga često posebno apeliramo na vozače traktora i radnih strojeva da uvijek vode računa o tehničkoj ispravnosti i valjanosti registracije traktora i priključnih vozila, naročito upravljačkog i kočionog mehanizma te signalizacije. U tu svrhu, preporučuje se obaviti tehnički pregled u stanicama za tehničke preglede.

Vozači traktora najčešće uzrokuju prometne nesreće zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku, odnosno zbog nedovoljne udaljenosti vozila od desnog ruba ceste, nerijetko u kombinaciji s vožnjom pod utjecajem alkohola", otkriva nam Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Prevrtanje traktora uzelo tri života, stradale baka i unuka (5) i 18-godišnjak

Kao posljedica toga, dodaju, prometne nesreće s traktorima najčešće se pojavljuju kao slijetanja traktora s ceste. "Uz to, mnogo više traktorista i putnika na traktorima i traktorskim prikolicama stradava u šumi, na poljoprivrednim površinama i prilaznim putovima i to najčešće prevrtanjem.

Najčešća stradavanja zbog pada na tlo 

Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: neiskustvo vozača, veliki nagibi terena u šumi ili na poljoprivrednim površinama uz česte slučajeve alkoholiziranosti zbog koje dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza ili smještaja tereta, odnosno nesklad između snage i mogućnosti traktora  u odnosu na silu koja se nastoji svladati.

Putnici na tim vozilima, najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika (npr. na spojnoj poluzi na stražnjoj hidraulici traktora, na stepenicama traktora, blatobranima traktora, na raznim traktorskim priključcima, stranicama priključnih vozila i sl.)", upozoravaju iz MUP-a. 

Kazne za sve prekršitelje prometnih propisa su propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, pa tako i za vozače traktora.


Tagovi

MUP Prometne nsreće Nesreće s traktorima Traktor Tragedija Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba trešanja #RuralFoto #Selo