Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije
  • 16.07.2021. 12:35
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Visoke temperature dovele do najezde zmija, uz sela, u Slavoniji "posjećuju" i gradove

Upravo je jednu u svom dvorištu zatekla Đakovčanka Vesna Šimić. "Nisam došla sebi cijeli dan. Velika kao pita, što kaže moja susjeda", prepričala je za Dnevnik.hr.

Foto: Wikimedia/ xulescu_g
  • 1.365
  • 106
  • 0

Osim s komarcima, Slavonci ovoga ljeta muku muče i s najezdom zmija koje zbog potrage za hranom i vodom sve češće završavaju i u gradskim vrtovima.

Upravo je jednu u svom dvorištu zatekla Đakovčanka Vesna Šimić. "Ovdje se smotala, baš je bila velika. Nisam došla k sebi cijeli dan. Velika, što kaže moja susjeda, kao pita“, prepričala je za Dnevnik.hr.

Stručnjaci ističu da zapuštena mjesta privlače zmije, a mamac su im i visoke temperature koje su ovih dana u Slavoniji dosezale i do 40 stupnjeva.

'"Popela se gore. U životu to nisam vidjela. Velika, preko metar sigurno", opisala je svoj susret sa zmijom Ana Škrapić

Sličan incident dogodio se nedavno i u Slavonskom Brodu gdje je skupina radnika jedne tvrtke uočila zmiju ispod stroja. 

"Zvali su me preko 112, bilo je to negdje oko 4:30 ujutro. Imam dežurstvo od 0-24 sata. Došao sam, bilo je dobro jer su znali gdje stoji, uhvatio sam je, iznio. Sretan sam i ja, a i oni što smo tako brzo to obavili", prokomentirao je ovaj događaj za SB Online Darko Karamazan, predsjednik Udruge zmijolovaca. 

Radilo se o bjelouški, a iako nije opasna radnicima nije bilo ugodno raditi znajući da u prostoriji imaju ovog gmizavca. 

"Svakodnevno dobivamo pozive. Imamo situacija gdje građane i savjetujemo“, kazao je Karamazan dodavši kako im je cilj uvijek spasiti građane, ali i zmiju. 

Bjelouška, bjelica i riđovka

U Slavoniji prevladavaju riđovke, bjelice i bjelouške i uglavnom sve bježe od čovjeka. 

"Riđovka je opasna, ali jako rijetko. Srećom ima malo otrova u žlijezdama“, pojasnio je veterinar Matija Škulac dodajući kako se za pet, šest sati kod ugrizene osobe javlja imunitet i rijetko tko umre. 

Stručnjaci kao i vatrogasci poručuju da nema razloga za paniku. U slučaju da zamijetite zmiju u svojem dvorištu ne lovite ju i ne ubijajte sami već nazovite 112 ili 193. 


Tagovi

Zmije Najezda Slavonija Visoke temperature Zapuštene kuće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.