Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 18.03.2024. 10:20

Više od milijun eura kazni izrečeno zbog nedozvoljenog unosa pesticida u Hrvatsku

Nezakoniti pesticidi ulaze u Hrvatsku dominantno iz Srbije i Bosne i Hercegovine te manjim dijelom iz Crne Gore, opisuju iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung (ilustracija)
  • 406
  • 23
  • 0

Više od 530 litara i 332 kilograma pesticida otkrila je Carinska uprava Ministarstva financija tijekom 2023. i spriječila pokušaje njihova nezakonitog unosa u zemlju. 

Riječ je, objavili su, o 388 slučajeva za koje je izrečeno ukupno 1.035.311,25 eura kazni.

Konkretno, spriječen je unos 114,17 kilograma i 479,85 litara herbicida, 199,37 kg i 36,68 lit. insekticida te 19,34 kg i 13,70 lit. fungicida na vanjskoj granici RH/EU.

"Nezakoniti pesticidi ulaze u Hrvatsku dominantno iz Srbije i Bosne i Hercegovine te manjim dijelom iz Crne Gore", opisuju iz Carinske uprave navodeći da su najčešće pronađeni u prtljažnom prostoru i iza vozačevog i suvozačevog sjedala.

Od prekršitelja su najčešće evidentirani državljani Srbije, Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a manjim dijelom Turske, Slovenije, Austrije i Crne Gore.

Naveli su i da je najveći broj zapljena ostvaren u nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek dok se veći broj slučajeva nezakonitog prijenosa primjećuje u mjesecima od travnja do rujna.

Kada su kazne u pitanju, pojašnjavaju da Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje Unije ili iznošenja robe iz carinskog područja EU, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu.

Carinici oduzeli 2.180 litara plavog dizela - izrečene i prilične novčane kazne

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 1.327 do 132.723 eura za pravnu osobu, a za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi od 398 do 13.273 eura.

"Apeliramo na građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u RH te ponovno naglašava kako će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, insekticida i fungicida biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena", ističu. 


Tagovi

Carinska uprava Pesticidi Zabranjeni pesticidi Novčana kazna Ministarstvo financija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).