Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 24.01.2024. 09:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Carinici oduzeli 2.180 litara plavog dizela - izrečene i prilične novčane kazne

Riječ je o tri odvojena slučaja čijim otkrivanjem je spriječena zlouporaba ovog goriva, objavila je Carinska uprava Ministarstva financija.

Foto: Carinska uprava
  • 6.713
  • 469
  • 0

Čak 2.180 litara plavog dizela oduzeli su carinski službenici Službe za mobilne jedinice Dubrovnik. 

Riječ je, navodi Carinska uprava, o tri odvojena slučaja, a čijim otkrivanjem su spriječili zlouporabu ovog goriva od strane fizičkih osoba koje nisu korisnici prava na potrošnju plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu, akvakulturi i plovidbi.

Do njega su došli koristeći karticu osoba koje su korisnici prava, a koje su zlouporabile sustav tih kartica.

Vezano uz kazne, zbog nezakonitog posjedovanja plavog dizela sukladno Zakonu o trošarinama, trojici fizičkih osoba bit će izdani prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 14.000 EUR.

Za dvije fizičke osobe zbog zlouporabe sustava kartice goriva bit će izdani prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 10.000 eura i podneseni zahtjevi za blokiranjem kartice goriva.

Ujedno, nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za obračun i naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 834,94 EUR.


Tagovi

Plavi dizel Zlouporaba Carina Kazne Kartice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).