• Brexit
  • 11.07.2019. 18:00

Vijeće donijelo mjere za izvanredne situacije u slučaju Brexita bez dogovora

U skladu s dogovorenim okvirom za izvanredne situacije, Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi u pismenom obliku potvrditi da će doprinijeti financiranju proračuna EU za 2019. Također bi morala prihvatiti potrebne kontrole i revizije za programe i mjere EU.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 156
  • 25
  • 0

Vijeće EU donijelo je 9. srpnja mjere za izvanredne situacije u vezi s izvršenjem i financiranjem proračuna EU-a za 2019. u slučaju Brexita bez dogovora. Cilj je mjera ublažiti učinak scenarija bez dogovora na financiranje u širokom rasponu područja kao što su istraživanje i poljoprivreda.

Njima će EU omogućiti da nastavi izvršavati plaćanja korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu za ugovore koji su potpisani i odluke koje su donesene prije datuma povlačenja, sve dok UK i dalje uplaćuje svoj doprinos dogovoren u proračunu EU-a za 2019.

Europski parlament svoju je suglasnost s tim okvirom za izvanredne situacije dao 17. travnja 2019.

Koje uvjete bi UK morala ispuniti?

"Scenarijem bez dogovora ne utječe se na osnovno načelo da bi 27 država članica EU i Ujedinjeno Kraljevstvo trebali poštovati financijske obveze koje su oboje zajedno preuzeli. Mjerama koje su dogovorene pomoći će se u osiguravanju toga. Pojedinci i subjekti u UK od njih će imati koristi te će se izbjeći moguće smetnje za druge korisnike sredstava EU", izjavio je Mika Lintilä, ministar financija Finske koja trenutačno predsjeda Vijećem.

Brexit: EU spremna podržati poljoprivrednike ako ne bude postignut dogovor

U skladu s dogovorenim okvirom za izvanredne situacije, Ujedinjeno Kraljevstvo moralo bi u pismenom obliku potvrditi da će doprinijeti financiranju proračuna EU za 2019., kako je donesen. Također bi morali prihvatiti potrebne kontrole i revizije za programe i mjere EU te izvršiti prvu uplatu u proračun EU za razdoblje nakon svojeg povlačenja. Samo ako se ispune ti uvjeti, UK i subjekti u Ujedinjenom Kraljevstvu bili bi i dalje prihvatljivi za financiranje iz proračuna EU za 2019.

Što ako budu uočeni propusti i nedostaci?

Osim toga, mjerama za izvanredne situacije omogućilo bi se neprekidno financiranje korisnika u državama članicama EU, ako njihova prihvatljivost ovisi o članstvu UK u EU, pod uvjetom da se prije povlačenja potpišu relevantni pravni ugovori i donesu relevantne odluke.

Okvir za izvanredne situacije prestao bi se primjenjivati ako UK prestane s plaćanjem ili ako su prilikom kontrola i revizija uočeni znatni nedostaci. Time se ne dovodi u pitanje sporazum koji treba postići u pregovorima u scenariju bez dogovora u pogledu financijske nagodbe između EU i UK, kojim bi se trebalo obuhvatiti cjelokupne uzajamne obveze koje proizlaze iz članstva UK u EU.

Mjerama koje su dogovorene želi se postići da relativni udjeli 27 država članica EU u financiranju proračuna EU za 2019. ostanu nepromijenjeni.


Izvori

AgPress


Tagovi

Brexit bez dogovora EU Proračun Financiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekovjesnik: “ Europa se povezuje noćnim vlakovima 🚅😴 U prosincu 2021. počeo je prometovati noćni vlak na relaciji Beč - München - Pariz, a za prosinac 2023. najavljen je početak prometovanja noćnih vlakova iz Berlina za Bruxelles i Pariz. G... Više [+]