Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 15.04.2019. 18:00

Brexit: EU spremna podržati poljoprivrednike ako ne bude postignut dogovor

Zajednička poljoprivredna politika ima postojeće alate koji se mogu aktivirati u slučaju poremećaja na tržištu i mogu djelovati kao sigurnosne mreže, poput javnih intervencija, privatnog skladištenja, prevencije kriza i upravljanja rizikom.

Foto: Pixabay/AG_Exposed
  • 344
  • 37
  • 0

Iako je, kada je u pitanju Brexit, Sporazum o povlačenju između EU i Velike Britanije i dalje najbolji mogući ishod, EU je spremna i za mogući scenarij bez dogovora u sektoru poljoprivrede. Zajednička poljoprivredna politika (CAP - Common Agricultural Policy) ima postojeće alate koji se mogu aktivirati u slučaju poremećaja na tržištu i mogu djelovati kao sigurnosne mreže, poput javnih intervencija, privatnog skladištenja, prevencije kriza i upravljanja rizikom. Europska komisija već je koristila takve mjere, kao i državnu pomoć u prošlosti. Kao primjer, priopćila je Europska komisija, može poslužiti razdoblje 2014 - 2016. godine, kada je poljoprivrednicima isplaćena kratkoročna pomoć kako bi se riješila neravnoteža na tržištu.

"Danas govorimo o scenariju bez dogovora, u tom slučaju ono što sa sigurnošću možemo reći je da će doći do značajnih poremećaja na određenim poljoprivrednim tržištima. Uvjereni u tu činjenicu i ako je ne provjerimo, došli smo do zaključka da Europska komisija ima zakonsku obavezu intervenirati, što ćemo i učiniti", naglasio je europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan.

Komisija planira mjere podrške

Komisija je u svojoj bazi podataka o pristupu tržištu, objavila detaljne informacije o pravilima koje će Velika Britanija primijeniti na svoj uvoz iz EU u slučaju da dođe do scenarija "bez dogovora". Izvješće se temelji na informacijama koje su javno objavile vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Baza podataka sadrži informacije za 121 zemlju, a pruža i istu razinu informacija za izvoz u Veliku Britaniju, kao i za bilo koje druge trgovinske partnere EU, poput SAD ili Kine.

Podsjećanja radi, Komisija ima značajno iskustvo u primjeni mjera podrške tržištu, u slučajevima značajnih poremećaja. 

Još uvijek neizvjesno kako će Britanija napustiti EU

Nejasno je pod kojim će to okolnostima Velika Britanija napustiti EU i to komplicira dalje planiranje Brexita. Postoji mogućnost i da se ne postigne dogovor. Kako Hogan tvrdi, u obzir su uzete sve okolnosti, ali i postojanje sredstava za učinkovit i sveobuhvatan odgovor Britanije, kada to bude bilo potrebno. 

Europska komisija ima značajno iskustvo u primjeni mjera podrške u slučajevima značajnih poremećaja na tržištu, posebno u području poljoprivredno - prehrambenih proizvoda. Iskustvo je proisteklo iz činjenice da je poljoprivreda izložena geopolitičkim i teškim klimatskim prilikama, koje mogu imati značajan utjecaj na cijene. 

"Početna faza planiranja fokusirana je na osiguranje neophodne pravne osnove za primjenu odgovarajućih tržišnih mjera i nakon što smo detaljno razmotrili odredbe Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) o zajedničkoj organizaciji tržišta, uvjereni smo da imamo pouzdanu pravnu osnovu," ističe Hogan.

Carine i takse koje se primjenjuju kod izvoza

Komisija je ažurirala svoju bazu podataka o pristupu tržištu kako bi uključila Veliku Britaniju. Ova baza podataka pruža informacije o carinama i porezima koji se primjenjuju na izvoz trgovinskim partnerima.

Međutim, objavljeni raspored uključuje relativno visoke takse za brojne životinjske proizvode, kao što su govedina, perad, svinjsko meso i sir, kao i za proizvode poput šećera i riže. Jasno je da će određeni broj država članica snositi posljedice ovih predloženih taksi jer su već pod utjecajem britanskog tržišta.

Izvoz svježe hrane na udaru

S obzirom da će EU tretirati Veliku Britaniju kao bilo koju treću zemlju, uz primjenu taksi, to predstavlja značajan izazov za britanske proizvođače i izvoznike.

Postoje i mogućnosti da države članice predlože amandmane u svojim programima ruralnog razvoja kako bi preusmjerili podršku korisnicima koji su najviše pogođeni Brexitom.

Veliki dio hrane koja se izvozi u Britaniju je u svježem stanju, prema tome, kvarljiva, s malo ili nimalo prostora za skladištenje u lukama. Dakle, samo zato što se takse ne mogu primijeniti, ne mogu se podcijeniti ili čak pretpostaviti da takvi proizvodi neće biti zahvaćeni ozbiljnim logističkim poremećajima.


Izvori

AgPress


Tagovi

Europska Komisija Phil Hogan Tržište prehrambenih proizvoda Brexit Izvoz poljoprivrednih proizvoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]