Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum
  • 05.02.2020. 15:00

Velika Britanija postrožuje carinske provjere na robu iz EU?

U nastojanju da pojača pritisak u pregovorima o trgovini, Johnson se priprema uvesti potpune carinske i granične provjere za svu robu koja će nakon Brexita iz EU-a ulaziti u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Foto: Wikimedia/GOV.UK
  • 355
  • 25
  • 0

Velika Britanija je prije nekoliko dana napustila Europsku uniju, a njezin premijer Boris Johnson već je krenuo u planiranje novih trgovinskih strategija. Naime, kako piše telegraph.co.uk., u nastojanju da pojača pritisak na Europsku uniju u pregovorima o trgovini, Johnson se priprema uvesti potpune carinske i granične provjere za svu robu koja će nakon Brexita iz EU-a ulaziti u Ujedinjeno Kraljevstvo.

"Znam da ovu priliku možemo pretvoriti u veliki uspjeh i bez obzira na probleme u budućnosti, znam da ćemo uspjeti. Sada je vrijeme da se pomoću tih alata oslobodi puni potencijal ove sjajne zemlje i učini ju još boljom", rekao je.

Brexit 5 puta veća prijetnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Britanska je vlada već raspravljala o budućnosti trgovine, uključujući želju za sudjelovanjem u sporazumu o slobodnoj trgovini Kanade s EU koji će zahtijevati provjere carina, propisa kao i sigurnosti proizvoda životinjskog i biljnog porijekla. Stvaranje čepova na kanalu La Manche kod Doverskih vrata i kašnjenje robe značilo bi manju dostupnost, kraći rok trajanja svježe robe te veće troškove proizvođača, čega su vlasti svjesne i smatraju da moraju naći neki bolji način za kontrolu robe od Johnsonove metode.

Hrvatska neće imati velike štete od Brexita?

U 2018. godini, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je izvezla u Veliku Britaniju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 16 milijuna eura, što čini samo 0,8% ukupnog hrvatskog izvoza takvih proizvoda, pa ni uvođenje britanskih carina u slučaju Brexita bez dogovora, ne bi hrvatskoj poljoprivredi trebao nanijeti veliku štetu.

Poljoprivrednicima gotovo tri milijarde funti nakon Brexita

Najznačajniji poljoprivredni proizvodi koji se izvoze u Veliku Britaniju iz Hrvatske su voće, povrće, govedina, mliječni proizvodi i vina.


Tagovi

Velika Britanija Carine Brexit Boris Johnson Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!