Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brexit
  • 29.01.2019. 21:00
  • Bruxelles

Brexit 5 puta veća prijetnja EU agraru od ruskih sankcija?!

Samo dva mjeseca prije Brexita, posebno je alarmantan podatak o trgovinskom deficitu između EU i Britanije od čak 25 milijardi eura u domeni tzv. agrifood segmenta trgovinske razmjene

Foto: Bigstockphoto/Tanaonte/Belish
  • 2.835
  • 186
  • 1

Što će se dogoditi s trgovinom poljoprivrednim robama izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije? Hoće li biti posebnih fito-sanitarnih uvjeta za hranu koja iz EU27 dolazi na otok? Hoće li biti drugih barijera nakon 29. ožujka 2019.? Konkretnih odgovora trenutno na ova pitanja nema, što otvara razdoblje neizvjesnosti.

Naime, ostalo je samo dva mjeseca do primjene Brexita, što neki ekonomski analitičari tumače i potencijalnim okidačem recesije. 

Osim što će Brexit značiti 38 milijardi eura manje (tolika je godišnja uplata UK-a) u EU kasi te stoga direktno manje novaca za provedbu Zajedničke poljoprivredne politike on postaje i pitanje protoka roba. 

Danas masovno na otoku s kontinenta (iz EU27 zemalja) nabavljaju voće i povrće, meso i mliječne proizvode te vino i druga alkoholna pića. 

Puno toga ovisi kako će UK reagirati u narednom razdoblju, kakav će stav zauzeti. Diplomati Unije u nedostatku parlamentarne većine druge strane (za bilo što po pitanju Brexita) vide najveći problem ovih pregovora. 

Poslije razvoda švicarski model?

Danas čelnici EU čekaju da se Britanija izjasni što želi. Ne što neće prihvatiti, nego što hoće. Jean-Claude Juncker i vodstvo očekuju jasan stav otoka kako bi znali u kojem smjeru pregovarati dalje. 

Promišljaju se različite opcije i scenariji, a nedavno je Adrian Kerbs, agrobloger iz Švicarske na tu temu otvorio pitanje može li primjer trgovinske regulacije odnosa između Europske unije i Švicarske poslužiti kao budući model za Brexit?

"Je li ovo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva razvod ili nešto drugo? Ja mislim da je, a tek nakon što prođemo ovu fazu doći ćemo do toga da primjenjujemo druge modele. Prvo sadašnje stanje moramo raščistiti", odgovorio je Johan van Gruijthuijsen, član Brexit delegacije Europske komisije.

Institucije Unije kažu da su spremne na sve scenarije, s i bez dogovora. Ipak, što će biti 30. ožujka pitanje je od milijun dolara, pa i puno više od toga.

Trgovački odnosi su najdelikatnija tema, poglavito u no deal scenariju, gdje ostaje previše nepoznanica koje mogu dovesti do ozbiljnih tržišnih turbulencija. Doduše ne i potpune blokade jer WTO regulacija protoka roba i usluga (Svjetska trgovinska organizacija) primjenjuje se u nedostatku boljih rješenja.

Agraru EU27 prijeti deficit od 25 milijardi EUR? 

Alarmantan je podatak o trgovinskom deficitu između EU i Britanije od čak 25 milijardi eura u domeni tzv. agrifood segmenta ukupne razmjene. Naime, 27 zemalja članica EU samo su prošle godine prodale na otok oko 40 milijardi EUR-a poljoprivrednih i prehrambenih roba, dok je u kontra smjeru Britanija unutar iste kategorije plasirala tek 15 milijardi prema starom kontinuitetu.

Najizloženije toj prijetnji su Irska, Njemačka i Francuska, ali jasno je kako se poremećaji toga tipa brzo preliju na sve povezane ekonomije. 

Koliko je deficit od 25 milijardi velik, pokazuje usporedba s 2014. godinom (dakle prije sankcija) kada je EU izvoz agrifood segmenta u Rusiju iznosio (samo) 5 milijardi EUR-a!

Pet puta veći izvoz hrane i pića na otok, nego u Rusiju 2014. danas Brexit čini potencijalnom minom za poljoprivredu i prehrambenu industriju unije.


Tagovi

Brexit AgriFood Deficit Poljoprivreda Adrian Krebs Johan van Gruijthuijsen Jean-Claude Juncker


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/