Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 26.10.2022. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Uz rijeku su, otvoren je sustav za navodnjavanje, a poljoprivrednici ne mogu do vode?!

Na višegodišnju apsurdnu situaciju gdje voda ili završi u moru ili je nekvalitetna, upozorili su proizvođači iz doline Neretve te iznova zatražili reakciju Hrvatskih voda i Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
  • 261
  • 48
  • 0

U dolini Neretve je u proizvodnji oko 2.5 milijuna stabala mandarina, 1,5-2 milijuna sadnica jagoda, oko 5 milijuna raznih kupusnjača te oko 700.000 lubenica. Procijenjena šteta koja može nastati zbog nedostatka vode samo kod ovih glavnih kultura iznosi 150-200 milijuna kuna, kažu poljoprivrednici upozoravajući na apsurdnu situaciju s kojom se susreću već nekoliko godina. 

Uz rijeku su, ove je godine pušten u rad i novoizgrađeni sustav za navodnjavanje Glog, a oni su i dalje bez kvalitetne vode za svoje nasade i usjeve. 

Kako pojašnjava čelnik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", Željko Bjeliš, iako je svima poznat položaj doline rijeke Neretve sa svim svojim pritocima, apsurd je da tolike količine vode koju nosi njezin tok, tik uz poljoprivredna zemljišta, završi u moru!

Kanali kategorizirani za odvodnju? 

Kaže, prema riječima onih koji upravljaju vodama dva su razloga za to: kanali u sustavu nisu kategorizirani kao kanali za navodnjavanje, nego za odvodnju, a voda se u sustav ne počinje pumpati po potrebi, nego po godišnjem planu.

"Zašto još uvijek kanali u melioracijskom sustavu nisu kategorizirani kao kanali za navodnjavanje, iako se u tom sustavu odvija intenzivna poljoprivredna proizvodnja?", pita ponovno Hrvatske vode i resorno ministarstvo kojima su prije nekoliko dana poslali novi apel da se napokon nešto učini po ovom pitanju.

Kiše nema, a voda u sustavu Glog je loša - poslali apel Hrvatskim vodama i Ministarstvu

Vezano uz sustav Glog, navodi da je voda koja se trenutno nalazi u tom sustavu i koja se isporučuje korisnicima vrlo loše kvalitete sa EC = 4-5 mikroSimensa/cm.

"Pitamo se tko je taj koji u novoizgrađeni sustav upumpava vodu vrlo loše kvalitete? Zašto o lošoj kvaliteti vode u sustavu nisu informirani korisnici? Tko je taj koji tim činom dovodi u opasnost uništenje poljoprivrednih kultura i dugogodišnje onečišćenje poljoprivrednog zemljišta?", nabraja pitanja koja muče poljoprivrednike.

Dolina Neretve, podsjeća, godinama ima problem s nedostatkom vode u tlu. Zadnje dvije, suho razdoblje počinje već u ožujku i kada dođe vrijeme sadnje povrtlarskih kultura krajem ožujka - početkom travnja poljoprivrednicima nije dostupna kvalitetne voda za navodnjavanje.

Ugrožene jagode, mandarine i kupusnjače 

Poznato je, napominje, i da se posljednjih godina intenzivirala proizvodnja jagoda, koje imaju veliku potrebu za kvalitetnom vodom. Mandarina, kao višegodišnja kultura traži dovoljne količine vode tijekom cijele godine, a to posebno potvrđuje ova godina, gdje je smanjeni ukupni urod, vjerojatno posljedica suše koja traje još od veljače. Kupusnjače traže vodu od sredine ljeta, kroz jesen i zimu.

Trenutno sve ove kulture pate zbog nedostatka vode u tlu pa pitaju i zašto se poljoprivrednicima onemogućava rad, zbog čega im nije omogućena kvalitetne voda za navodnjavanje, imaju li pravo na nju, zašto se lošim upravljanjem vodama ugrožava poljoprivredna proizvodnja te zašto se nedostupnom kvalitetnom vodom za navodnjavanje ugrožava jedan od najvažnijih nacionalnih resursa – poljoprivredno zemljište?

"Uzgoj poljoprivrednih kultura temelji se i na poštivanju agro-rokova, što znači da se određene kulture ne mogu uzgajati po planu navodnjavanje onoga tko upravlja vodama, nego situacija treba biti obrnuta", zaključuje Bjeliš tražeći od nadležnih da temu upravljanja vodama stave u prioritete i dovedu u red.


Tagovi

Suša Nedostatak vode Rijeka Neretva Sustav za navodnjavanje Apsurd Željko Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]