Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traže reakciju
  • 24.10.2022. 09:45
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Kiše nema, a voda u sustavu Glog je loša - poslali apel Hrvatskim vodama i Ministarstvu

Prijeti uništenje nasada jagoda i kupusnjača, a velike štete će vjerojatno nastati na mandarinama, stoji u zahtjevu proizvođača iz doline Neretve za hitnom reakcijom nadležnih i omogućavanje kvalitetne vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Foto: Željko Bjeliš
  • 544
  • 93
  • 0

Zahtjev za hitnom reakcijom poslali su proizvođači agruma i povrća iz doline Neretve Hrvatskim vodama i Ministarstvu poljoprivrede. 

Kako navode, ove je godine ondje u proizvodnji 1,5-2 milijuna sadnica jagoda te oko 5 milijuna raznih vrsta zimskih kupusnjača, ali područje donjeg toka rijeke Neretve, Gradovi Opuzen i Ploče te Općina Slivno već 50-tak dana nemaju kišu.

Prema meteorološkim prognozama, neće je biti ni narednih 7 dana. Jagoda je, napominju, kao poljoprivredna kultura iznimno osjetljiva na povećanu koncentraciju soli (ponajviše NaCl), a upravo je trenutna situacija takva. Ista situacija je i sa kupusnjačama.

"Voćnjaci mandarina vape za vodom. Kiše nema, a voda u kanalima i novoizgrađenom sustavu za navodnjavanje Glog je iznimno loše kvalitete. Kasne sorte mandarina i klementine pokazuju znakove usahlosti, dehidracije i prisilne zriobe", upozorava ispred proizvođa predsjednik Udruge Neretvanska mladež, mr.sc. Željko Bjeliš. 

Sustav za navodnjavanje postoji, ali... 

Zbog navedenog prijeti uništenje nasada jagoda i kupusnjača, a velike štete će, dodaje, vjerojatno nastati na mandarinama, kako u ovoj sezoni, tako i u sljedećoj godini. Vrijeme je kada rane sorte diferenciraju cvjetne pupove za sljedeću vegetaciju.

Uslijed nedostatka vode, strahuju, doći će do fiziološkog poremećaja koji bi za posljedicu imao izostanak rodnosti jer jagode bi sada trebale biti u fazi intenzivnog rasta i stvaranja proizvodnog potencijala za berbu sljedeće proljeće - međutim u polju je sasvim drugačija situacija.

Dajte da igramo na istom terenu kao Španjolci i Turci - kvalitetom voća dobit ćemo utakmicu!

"Proizvođači ne znaju što izabrati: postiti da nasadi propadnu zbog nedostatka vode ili da istu štetu učine korištenjem jedine dostupne vode koja je izuzetno slana EC>5 mikro Simensa/cm, a normalna voda za korištenje ne bi smjela preći 2 mikro Simensa/cm", stoji u dopisu kojim traže promptnu reakciju svih nadležnih s ciljem omogućavanja kvalitetne vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Inače, ovo nije prvi takav apel poljoprivrednika iz Doline. U ožujku su također pozvali Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode da hitno poduzmu nešto i u postojeći sustav navodnjavanja (bivšeg PIK-a Neretva) dovedu vodu koja će zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača. 

Istaknuli su i to da izgrađeni sustav Glog nije u funkciji i prema informacijama iz Dubrovačko-neretvanske županije neće biti ni ove sezone.


Tagovi

Apel Uzgoj jagoda Uzgoj mandarina Nedostatak kiše Nekvalitetna voda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).