Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naknade za uvoz
  • 09.08.2017. 09:00

Uvozne takse za voće i povrće će se smanjiti?

Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje, rekao je premijer Plenković.

Foto: Bigstockphoto/koktiang
  • 777
  • 95
  • 0

Do kraja tjedna pronaći će se rješenje i otkloniti priče o trgovinskom ratu sa susjednim zemljama. Naglasio je to premijer Andrej Plenković gostujući u Dnevniku HRT-a. Kako je naveo, procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog bila je previsoka.

"Ministar Tolušić dobio je nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje", rekao je Plenković.

Sezona kiselih naknada

Da bi moglo doći do dogovora odnosno smanjenja cijene inspekcijskog nadzora za uvoz voća i povrća, pišu i bosanskohercegovački mediji. Naime, kako piše klix.ba, navodno je tamošnji ministar vanjske trgovine Mirko Šarović pregovarao s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem te su dogovorili da će takse biti smanjene, ali nije dogovoreno za koliko.

Neslužbeno, tvrde, suglasni su da taksa bude po jednom transportu, odnosno kamionu jedinstvena, bez obzira na to koliko se vrsta voća i povrća prevozi. Još nema dogovora koliko će taksa biti smanjena, traga se za europskim prosjekom.

Iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo, pak, informaciju: "kada budemo imali nove informacije o ovoj temi izvijestit ćemo medije".

Petir: Mjere kontrole u skladu su s preporukama Europske komisije

Na nastalu siuaciju reagirala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

"Mjere kontrole koje Hrvatska provodi prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja u skladu su s rješenjem koje je Europska komisija preporučila još prošle godine odgovarajući na moje zastupničko pitanje koje sam im u kolovozu 2016. postavila nakon razgovora s hrvatskim voćarima i povrtlarima. Od EK sam tada zatražila informaciju o mjerama koje države članice mogu poduzeti kako bi spriječile uvoz poljoprivrednih proizvoda tretiranih agrokemijskim sredstvima koja nemaju odobrenje za uporabu u EU. Takvo je uvozno voće i povrće, osim što može biti opasno za zdravlje potrošača, jeftinije od onoga proizvedenog na području EU te predstavlja nelojalnu konkurenciju voću i povrću proizvedenom u skladu sa strogim propisima EU", navodi Petir.

Europska komisija, dodaje, odgovorila jj je da Uredbe 178/2002 i 882/2004 omogućavaju da hrana uvezena u Uniju bude u skladu sa sigurnosnim standardima EU-a. Kao dio toga zakonodavstva Komisija je sastavila i popis hrane neživotinjskog podrijetla koja, na temelju poznatih ili novih rizika, zahtijeva povećanu razinu kontrole prije unošenja u EU. Taj se popis nalazi u Prilogu I. Uredbi 669/2009 i redovito se revidira.

"U slučaju potrebe mogu se donijeti strože mjere za specifične proizvode. Za provođenje tih propisa o sigurnosti hrane odgovaraju države članice. Uz kontrole uvedene u skladu s posebnim mjerama države članice provode i kontrole utemeljene na riziku i njima osiguravaju usklađenost s EU-ovim ograničenjima za ostatke pesticida za uvezenu i hranu domaće proizvodnje", zaključuje.

Foto: Bigstockphoto/koktiang


Tagovi

Naknada Uvoz Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).