Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phil Hogan
  • 19.01.2016. 17:20

Umjesto visokih kazni za farmere žuti karton!

U prvoj polovici 2016. sprema se pojednostavljeni paket na području administrativnih kazni. Umjesto kazne - žuti karton!

Foto: pixabay.com
  • 756
  • 73
  • 0

Dokle smo došli s primjenom Zajedničke poljoprivredne politike u EU? Phil Hogan, ministar poljoprivrede EU jučer je na tu temu na COMAGRI-ju u Strasbourgu, održao i govor. U 2015. su poduzete mjere za pojednostavljenje administracije koja je često bila kočnica u razvoju.

Također, klasifikacija pojedinih kategorija nije bila dovoljno jasno pa su tako poduzete mjere koje su razjasnile razliku između običnih i područja ekološkog fokusa (EFA, ecological focus areas) te trajnih travnjaka čija se upotreba sve više potiče. U prvoj polovici 2016. sprema se pojednostavljeni paket na području administrativnih kazni. Ideja dolazi uz već uspostavljene preliminarne provjere aplikacija za pomoć farmerima koje bi trebale značajno reducirati pogreške u izravnim plaćanjima.

Pojednostavljeni sustav administrativnih kazni

Naime, preliminarne provjere aplikacija bi trebale dopustiti farmerima izmjene tijekom perioda od 35 dana nakon prijave, i to bez ikakvih kazni.

Kazne trenutno mogu iznositi dva puta više od vrijednosti premašenog iznosa, a bit će predložen i sustav žutog kartona! U praksi će to značiti da će za prvi prekršaj kazna biti umanjena za 50%, a poljoprivrednici koji budu u takvoj situaciji, bit će podvrgnuti čestim inspekcijskim kontrolama gospodarstva u sljedećoj godini.

Hogan je rekao kako će ove mjere pojednostavljenja imati direktan utjecaj na farmere, čime se šalje jednostavna poruka da interes EK nije kažnjavati prekršaje već se uvjeriti da novac bude potrošen u prave svrhe. Ovo bi trebalo učiniti poljoprivredu lakšom.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Phil Hogan Žuti karton Kazne Poljoprivreda Pojednostavljenje ZPP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."