Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 17.03.2022. 16:30

Ukrajina poljoprivrednicima osigurava gorivo, ukida trošarine i smanjuje stopu PDV-a

Također, ukrajinska je Vlada pojednostavila uvjete za transport pesticida i drugih agrokemikalija

Foto: Depositphotos/n.shumanski
  • 390
  • 141
  • 0

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane donijelo je niz odluka kojima žele olakšati proljetnu sjetvu, objavio je danas na svom Facebooku resorni ministar Roman Leščenko.

One se najviše odnose na regulaciju cijena goriva te ublažavanje mehanizama za isporuku pesticida. Tako je u promet pušten benzin i dizelsko gorivo ekoloških razreda Euro3 i Euro4 te je pojednostavljen carinski postupak za opskrbu naftnim derivatima. Također, danas će predsjednik Ukrajine, Volodomir Zelensky potpisati zakon o ukidanju trošarina na gorivo i smanjenju stope PDV-a s 20 na 7 posto. 

Kada je riječ o pesticidima, Vlada je pojednostavila uvjete za njihov i prijevoz drugih agrokemikalija. Produžen je i rok važenja radnih dozvola vezanih uz transport, skladištenje, korištenje i promet ovom robom. 

"Ova se odluka odnosi na razdoblje rata u Ukrajini te 90 dana nakon njegova prestanka", piše ministar koji je jučer izjavio i da će farmeri moći zasijati žitarice gdje god budu mogli, pa i na okupiranom teritoriju. 

"To se ne odnosi samo na zapadne, već i središnje i južne regije. Naši poljoprivrednici su hrabri i jaki. Odlaze na polja čak i u okupiranim područjima. Vjerujem da ćemo stvoriti uvjete za sigurnost države", Leščenkove je riječi prenio apk-inofrm

Dva su tjedna do sjetve u Ukrajini - kakvo je stanje s agrarom u toj zemlji?

Istaknuo je i da imaju dovoljne zalihe prošlogodišnje hrane. "Izvoz će ovisiti o vojnoj i političkoj situaciji, pristupu lučkoj infrastrukturi, mogućnosti korištenja željeznice, i drugom", zaključio je.  


Tagovi

Proljetna sjetva Gorivo Pesticidi Ukrajina Roman Leščenko Volodomir Zelensky


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić