Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska žitnica
  • 16.03.2022. 18:00

Dva su tjedna do sjetve u Ukrajini - kakvo je stanje s agrarom u toj zemlji?

Ukrajinci za sada imaju dovoljno zaliha žitarica. No, proljetnu sjetvu neće moći obaviti na polovici obradivih površina što će se negativno odraziti na globalnu trgovinu hranom

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 871
  • 172
  • 0

Sve su oči uprte u "europsku žitnicu" jer puno toga u globalnoj opskrbi prehrambenim proizvodima ovisi o trenutnoj situaciji u Ukrajini. Globalno gledajući, pšenica i kukuruz čine 30 posto uobičajene hrane i kalorija koje njome dobivamo. Ukrajina izvozi oko 10 posto ukupne pšenice i oko 16 posto kukuruza u svijetu.

Njezini glavni kupci su Egipat, Jemen, Izrael, Indonezija, Bangladeš, Etiopija, Libija, Libanon, Tunis, Maroko, Pakistan, Saudijska Arabija i Turska. Iako nismo na ovome popisu, poremećaj proizvodnje i izvoza će se svakako osjetiti. 

Naime, iz te je zemlje trenutačno zaustavljen izvoz žitarica, što znači da će se svijet, ako se rat nastavi, navodi apk-inform, suočiti s nedostatkom od 6 milijuna tona ukrajinske pšenice i 15 milijuna tona kukuruza. Budući da je obustavljen i izvoz iz Rusije, iz nje neće biti isporučeno oko 8 milijuna tona žitarica.

Sjetva upitna zbog goriva

U Ukrajini se svim silama trude obaviti proljetnu sjetvu, no nju će moći provesti tek na 50 posto planiranih površina. Na 30 posto neće moći ništa zasijati dok je ostalih 20 upitno. Ipak, to će im biti više nego dovoljno za domaću potrošnju. "To je 2 puta više nego što nam je potrebno, jer, ako govorimo o jarim usjevima, bit će dovoljno 25 posto površine. Dakle, imat ćemo čak i izvozni potencijal", izjavio je za ovaj portal zamjenik ministra poljoprivrede Taras Vysotsky.

Čak bi i gnojiva trebali imati dovoljno, a ona su osigurana za 80 posto farmi. Slično je i sa sjemenom, što domaćim, što uvoznim, koje će omogućiti sjetvu na 70 posto površine. Problemi na koje nailaze su logističke naravi jer sjeme treba dostaviti na farme. Vysotsky tvrdi da su trenutne količine dovoljne za prve dane sjetvenih radova. 

Što posiju, bit će dosta za njih (Foto: Depositphotos/Ivanov)

Kada su u pitanju pesticidi, situacija nije dobra jer samo 50 posto poljoprivrednika ima potrebne količine. Zamjenik ministra smiruje situaciju riječima da nije kritično ako oni budu korišteni i kasnije te da će ta zemlja imati prosječan urod čak ako ratari ne budu koristili sredstva za zaštitu usjeva. 

No, s gorivom su deficitarni. U planu je preusmjeriti količine poljoprivrednicima kada krene sjetva. "Imat ćemo samo 5-6 tjedana za sjetvu. Ako ne uspijemo, izgubit ćemo godinu", komentirao je zamjenik ministra. 

Moći će izvoziti suncokret? 

Kada je riječ o zalihama, navodno imaju dovoljno suncokreta koji nije nastradao tijekom vojnih operacija u napadnutnim regijama, gdje se nalazilo gotovo 50 posto ukupnih zaliha. One koje su skladištene u ostalim područjima bit će dovoljne da pokriju domaću potražnju za uljem.

Analitičari navode da ako pogoni za proizvodnju u 8 najsigurnijih regija u zapadnom i središnjem dijelu zemlje nastave s prešanjem sjemena, prosječni mjesečni volumen prerade iznosit će 400-450 tisuća tona, odnosno 130-160 tisuća tona suncokretovog ulja što je više nego dovoljno za njihove domaće potrebe. Naravno, i ovdje je problem logistika, pristup gorivu, spremnost poljoprivrednika na prodaj i drugo. 

"Pretpostavljamo da je moguće nastaviti izvoz suncokretovog ulja preko zapadne granice u EU željeznicom. To može potaknuti veći broj prerađivačkih pogona na nastavak rada", komentiraju stručnjaci.

Zaliha pšenice dovoljno za tri godine?

Ova je zemlja u marketinškoj godini 2021/22 izvezla 18 milijuna tona pšenice, a s 15. ožujkom je u zemlji ostalo 15 milijuna tona, izjavio je predsjednik Ukrajinske udruge za žitarice, Mykola Gorbachev

"Godišnje Ukrajina troši 4 milijuna tona. Još uvijek imamo zalihe dovoljne za 3 godine, čak i da ne obavimo sjetvu", istaknuo je ustvrdivši da se ta zemlja neće suočiti s gladi, jer je prošle godine požnjela rekordnih 107 milijuna tona žitarica i uljarica, uključujući 33 milijuna tona pšenice i oko 40 milijuna tona kukuruza.

Prošle je godine bilo 107 mil. t žitarica i uljarica (Foto: Depositphotos/wedmov)

Ozimu pšenicu su zasijali na 6,5 ​​milijuna ha što je prosječna razina. Očekuju da će urod dostići 28-30 milijuna tona, u odnosu na 33 mil. t prošle godine. "Teško je dati bilo kakve točne prognoze, jer mnoge ovise o proljetnom vremenu", rekao je Gorbachev. 

Oleh Zahorodnii glavni agronom ukrajinske grupacije "Agro Expert", koji nam je prije pet dana dao eksluzivnu izjavu za Agroklub, kaže da su obavili prihranu ozime pšenice. 

Nemaju dovoljno vozača

Kada je riječ o soji, pogoni za preradu nailaze na probleme s transportom i nedostatkom vozača. K tome su narušeni uobičajeni trgovinski tokovi, postoje problemi s nabavom pa se u takvim uvjetima ova uljarica prerađuje uglavnom za domaću potrošnju. 

Jedan od proizvođača ulja iz središnje Ukrajine za apk-inform je izjavio kako soju kupuju putem posrednika. Potpisali su ugovor za isporuku, za nju su plaćeni pa iako je kupac spreman doći u mirnu regiju, ulje ne mogu isporučiti jer ne pronalaze pouzdan transport. 

Posljedično, i stočarski se sektor susreće s problemima u mnogim regijama jer nedostaje proteinske hrane. O stočarstvu je od početka ruske invazije govorio Kees Huizinga, Nizozemac koji godinama živi i radi u Ukrajini, a o svemu redovito izvještava na svom blogu

Ako se rat ne zaustavi prije kraja ožujka... 

Huizinga je s dva poslovna partnera veliki proizvođač mlijeka i žitarica. Na farmi "TOV Kischenzi" koja se prostire na 15.000 ha u središtu zemlje imaju 2.000 muznih krava Holstine-frizijske pasmine te 450 svinja. Zemljište uglavnom koriste za uzgoj usjeva za stočnu hranu i izvoz, a na 350 ha navodnjavanih površina proizvode povrće. 

"Ako se rat ne zaustavi prije kraja ožujka, nakon ljeta iz Ukrajine neće doći nikakav izvoz. To će ponajviše utjecati na ionako nestabilne zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Cijene hrane bi se lako mogle udvostručiti u odnosu na one iz siječnja 2022., što će kruh učiniti nedostupnim za ljude u ovim krajevima", upozorava na svom Facebooku Huizinga. 


Tagovi

Proljetna sjetva Sjetva u Ukrajini Zalihe Nestašica hrane Taras Vysotsky Mykola Gorbachev Kees Huizinga Oleh Zahorodnii


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]