Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Život
  • 02.05.2019. 16:30

Udruga Život: (grado)načelnici pridržavajte se Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Prošlo je više od godinu dana od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ugovori za zakup se ne potpisuju, samo se gomilaju problemi, kažu iz Udruge OPG-a Hrvatske Život.

Foto: Facebook/Udruga OPG-a Hrvatske Život
  • 341
  • 40
  • 0

Udruga OPG-a Hrvatske Život uputila je dopis gradovima i općinama u kojima su bivše Agrokorove tvrtke imale državno zemljišto u korištenju.

Kako navode, traže od gradonačelnika i načelnika da se pridržavaju Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Tu misle na kontrolu ispunjenja obaveza gospodarskog plana i ugovora bivših Agrokorovih tvrtki, Članak 36. (1), b).

"Također tražimo da se postupak za bivše Agrokorove tvrtke vodi prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu gdje se na njih odnosi Članak 40, (3), j), nesolventnost. Isto tako u Članku 40, (4), decidirano stoji: Aneks ugovora iz stavka 3. ovoga članka sklapaju jedinice lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb s novim zakupcem, a na aneks ugovor odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 38. ovoga Zakona. Članak 38. pogotovo (1) i (7)) im zapravo daje pravo da se kandidiraju, natječu i budu izabrani za zemljište zajedno sa svim ostalim poljoprivrednicima u skladu sa zakonom.

Zemljište na korištenje dati domicilnim poljoprivrednicima

U provođenju natječaja lokalna samouprava mora voditi računa o Članku 36. i Članku 31 pogotovo stavku (6) i (7) o veličini katastarske čestice i proizvodno tehnološke cjeline. Što znači da je ograničena veličina površine čestice i ne mogu pojedinci uzimati stotine ili tisuće hektara ako se sastoje od više katastarskih čestica. Površine veće od 100 hektara se mogu dati u zakup ako tu proizvodno-tehnološku cjelinu čini jedna katastarska čestica.

Također za veće parcele samostalnu odluku zbog veličine iznosa zakupa ne mogu samostalno donijeti gradonačelnici i načelnici već tu odluku mora donijeti gradsko i općinsko vijeće. U isto vrijeme na tisuće parcela i desetke tisuća hektara, neke se već koriste i duži niz godina, poljoprivrednici ne mogu računati jer su HR Vode i HR šume proglasili javnim vodnim dobrom ili šumskim gospodarstvom a kao što vidimo kod zemljišta koje su koristile bivše Agrokorove tvrtke takvih problema nema jer ministarstvo inzistira da se ti ugovori potpišu.

Ugovori se ne potpisuju, problemi se gomilaju

U više navrata smo bili svjedoci lažnih informacija koje su dolazile od ministara, tajnika, predstavnica Fortenova grupe i drugih koji su izjavljivali su da su gotovo svi potpisali ugovore za poljoprivredno zemljište. Po našim informacijama to je netočno, zapravo nitko ili skoro nitko nije od općina i gradova potpisao zakup poljoprivrednog zemljišta za bivše Agrokorove tvrtke, tj. tvrtke Fortenova grupe.

Prošlo je više od godinu dana od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ugovori za zakup se ne potpisuju, samo se gomilaju problemi za koje očito ovo ministarstvo nema rješenja, a sve na štetu poljoprivrednika. Udruge OPG-a Hrvatske Život podržava sve općine i gradove, načelnike i gradonačelnike te vijećnike koji ne žele automatski prenijeti zemljište u novonastale tvrtke Fortenova grupe, te time žele iskoristiti ovu povijesnu priliku, koju je ministar Tolušić propustio, da se nepravde isprave i da se zemljište da na korištenje domicilnim poljoprivrednicima", zaključuju u priopćenju koje možete pročitati i u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Zakon o poljoprivrednom zemljištu Fortenova Agrokor Zrcalne tvrtke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]