Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 30.03.2020. 15:25

Udruga OPG-a Život: Hitno otvorite tržnice za primarne proizvođače

Popis s 11 mjera uputila je udruga danas Ministarstvu, Stožeru te svim klubovima zastupnika u Saboru.

Foto: Maja Celing Celić
  • 552
  • 31
  • 0

Popis s 11 mjera za spašavanje poljoprivredne proizvodnje te mjere za očuvanje i povećanje proizvodnje nakon kroze s koronavirusom, poslala je Ministarstvu poljoprivrede, Stožeru civilne zaštite, ali i klubovima saborskih zastupnika Udruga OPG-a Hrvatske Život

Prije svega, traže hitno otvaranje tržnica za primarne proizvođače. 

"Općine i gradovi trebaju uložiti i osigurati rad tržnice na sličan način kao što rade trgovine. Za tu svrhu trebaju ograditi tržnice tako da je ulaz u tržnicu na jednom ili maksimalno dva mjesta gdje trebaju osigurati nadzor ulaza i dezinfekciju. Trebaju osigurati prodajna mjesta samo za primarne proizvođače bez trgovaca i tako smanjiti broj prodajnih mjesta.

Prodajna mjesta treba organizirati tako da se prodaje samo u svakom drugom redu, ako je broj primarnih proizvođača veći od broja prodajnih mjesta, kada se ukine svaki drugi red za prodaju, treba organizirati prodaju po principu par-nepar tj. tako da se broj prodavača raspodjeli u dvije grupe koje bi se izmjenjivale. Na taj način bi se zadovoljile sve sigurnosne mjere, a omogućilo prelazno razdoblje i barem minimalnu prodaju svojih proizvoda OPG-eima koji ovise o prodaji na tržnici", predlažu iz Udruge. 

Otvaranje zatvorenih dijelova tržnica opet je mućak za naše OPG-ove

Također, traže i da se isplati pomoć OPG-ima zbog zatvorenih tržnica s iznosom od 3.250 kuna mjesečno po svakom zaposlenom. 

Udruga zahtijeva i isplatu svih potpora do 15. travnja, hitnu obradu svih prijava na natječaje ruralnog razvoja te stavljanje u funkciju svog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. 

Vezano uz poljoprivrednike u samoizolaciji, traže preuzimanja plaćanja obveza za članove i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također općine, prema njima, moraju osigurati iz javnih radova djelatnike koji će zamijeniti poljoprivrednike koji su u izolaciji ili zaraženi koronavirusom- 

Cjelovit popis zahtjeva Udruge Život pročitajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Ministarstvo poljoprivrede Popis mjera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]