Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 30.03.2020. 14:45

Otvaranje zatvorenih dijelova tržnica opet je mućak za naše OPG-ove

U zatvorenim dijelovima tržnica su uglavnom mesnice, trgovine i ribarnice koje slobodno rade i u drugim dijelovima grada. No, OPG-ovi robu nude na štandovima otvorenog prostora. Što je problem radnicima komunalnih tvrtki za par sati raširiti ih i održavati red na tržnicama?

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.227
  • 810
  • 0

Tresla se brda rodio se miš. Prvo smo svi skakali od sreće jer je objavljeno da se otvaraju tržnice. Ali, objasnili su, otvaraju se samo zatvoreni dijelovi. I na kraju, to mogu samo specijalizirane prodavaonice. Što je sad to? One su i prije mogle raditi jer su to klasične trgovine gdje se prodaju živežne namirnice, sredstva za pranje i dezinfekciju i slično, što je inače prodavano i u trgovinama 20 metara dalje, ali nisu u najmu firme koja upravlja gradskom tržnicom.

Što smo dobili? Kao i u cijelom gradu, otvorena je NTL trgovina, Konzum, Spar, pa onda pekare, Ravlić mesnice, Vindija, Perutnina Ptuj, Bođirković, Erdutski vinogradi...

Slaba pomoć za mala obiteljska gospodarstva 

Na snazi je odluka da se još neće moći prodavati rinfuzna roba. Pa Bože moj, čemu sad to? Da na tržnicu ne može doći niti onaj OPG koji ima nekakvu trgovinu ili kiosk u zatvorenom dijelu. Priča da ćemo tako pomoći opskrbi građana hranom je velika nula. To što nađu u tim mesnicama i trgovinama naći će i malo dalje u gradu. Da je to nekakva pomoć za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, to je pedeset velikih nula. Poljoprivrednici svoju robu prodaju u rinfuzi, na komade i osim onih koji prodaju sir i mlijeko, svi prodaju na otvorenom području tržnice. Pa tako i kada se radi o osječkoj. 

Što navodi Odluka o iznimnom dopuštenju rada za određene vrste tržnica?

Kada je riječ o klupama na otvorenom prostoru tržnice, jedan dan je dovoljan upravi tržnice da ih uz pomoć viljuškara raširi na okolni prostor tako da su jedna od druge udaljene i po pet, pa i deset metara. Kada je u pitanju osječka tržnica, slobodno ih mogu raširiti po okolnom otvorenom prostoru. Po parkiralištu. Ono sada i ne mora služiti kao besplatno parkiralište jer se parkiranje u središtu grada ionako više ne plaća. I u drugim gradovima se može napraviti slično, ili na par sati, primjerice subotom, okolna ulica zatvoriti i u nju postaviti pokretne štandove. Zaposlenika u tržnicama ima dovoljno da mogu paziti tko ulazi, na dezinfekciju te da prave razmake među ljudima ako se pokušavaju naguravati. Ili jednostavno, neka u te dane uzmu zaštitarsku službu.

U mnogim je zemljama uobičajeno da i nema klasične tržnice nego primjerice, u Francuskoj, poljoprivrednici dođu sa svojom robom četvrtkom na trgove. U Njemačkoj je isto tako. A u Vojvodini, nama najbližima Sonti i Apatinu, na par sati se zatvori jedna ulica, dođu poljoprivrednici, prodaju robu i odu. Sada samo treba paziti da su udaljeni više nego inače.

Razmaknuti klupe na sigurnu udaljenost

Dakle, zasukati rukave, razmaknuti klupe i štandove na sigurnu udaljenost, paziti na razmak među kupcima i tržnice na otvorenom bit će manje opasne kao širitelji virusa nego li je to u jednom velikoj trgovini. Tada smo dobili nešto od borbe za mogućnost da naši poljoprivrednici prodaju svoju robu.

Ovako smo se izborili za specijalizirane trgovine koje ionako posluju. Druga faza bi možda bila ta da se na neki način utječe i na specijalizirane trgovine, a i trgovačke lance da preuzmu robu naših OPG-ova. Jer, moramo ipak imati na umu da su poljoprivrednici svakako oni koji su specijalizirani za proizvodnju, a ne marketing stručnjaci. U Njemačkoj je uobičajeno da netko iz obitelji dođe na tržnicu jedan dan u tjednu, ali na svom štandu donese na prodaju robu i svojih suseljana. Isto tako, ne vidim razloga zašto i cvjećari ne bi prodavali svoj robu. Cvijeće i presadnice. Zna se kolika udaljenost između kupaca treba biti.


Tagovi

Tržnica Pijaca OPG Razmak Koronavirus


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]