Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 29.07.2020. 15:00

Ubrzati poljoprivrednu transformaciju i održivi ruralni razvoj - cilj platforme Hand in Hand

Novostvorena platforma bi trebala pomoći u izgradnji snažnijeg prehrambenog i poljoprivrednog sektora nakon koronakrize.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 194
  • 15
  • 0

Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih naroda (FAO) pokrenula je geoprostornu platformu podataka pod nazivom Hand in hand (Ruka u ruci, ili još bolje, "rukom pod ruku", op.a.), bogatu velikim brojem informacija o hrani, poljoprivredi, socioekonomiji i prirodnim resursima. 

Novostvorena bi platforma trebala pomoći u izgradnji snažnijeg prehrambenog i poljoprivrednog sektora nakon koronakrize.

Milijun informacija o hrani i poljoprivredi

Podaci su prikupljeni od FAO-a, drugih vodećih davatelja javnih podataka iz UN-a i nevladinih organizacija, akademskih zajednica te privatnog sektora. Također uključuje i izvješća od FAOSTAT-a o hrani i poljoprivredi za 194 zemlje članice od 1961. godine.

Platforma sadrži više od milijun geoprostornih slojeva i tisuće statističkih serija s više od 4.000 zapisa metapodataka koji okupljaju zemljopisne i statističke informacije o preko deset domena povezanim sa sigurnosti hrane, usjeva, tla, zemlje, vode, klime pa sve do stočarstva, ribarstva i šumarstva, a uključuje i izvješća o utjecaju Covid-19 na hranu i poljoprivredu.

FAO zatražila pomoć od 350 milijuna dolara za spriječavanje gladi

"Geoprostorne tehnologije i poljoprivredni podaci predstavljaju priliku za pronalazak novih načina smanjenja gladi i siromaštva, a sve putem pristupačnijih i integriranijih podataka", pojašnjava generalni direktor FAO-a, QU Dongyu.

Glavni cilj - smanjiti siromaštvo i glad

Među brojnim namjenama, platforma prati:

  • produktivnost poljoprivrede, 
  • uspoređuje gustoću ljudske populacije s raspodjelom stoke te
  • prati vremensku prognozu, stanje i kvalitetu voda i šumskih resursa. 

Inače, Hand in Hand je dio FAO-ve inicijative koja se temelji na dokazima i koju vode zemlje članice, a čiji je glavni cilj ubrzati poljoprivrednu transformaciju i održivi ruralni razvoj kako bi se što prije smanjilo siromaštvo i zaustavilo gladovanje i svi oblici neuhranjenosti u svijetu. 

"Ova platforma omogućit će nam da osmislimo ciljane poljoprivredne intervencije i planove ulaganja kroz teritorijalni pristup, pristup koji potiče jednakost, uključivanje i održivu i sigurnu hranu za ljude“, ističe glavni ekonomist FAO-a, Maximo Torero te tvrdi kako je njeno korištenje dostupno svima. 


Tagovi

FAO Platforma Hand in Hand Hrana Poljoprivreda Sigurnost Siromaštvo Glad


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.