Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 25.08.2014. 12:15

U Španjolskoj gore zastave - ali i breskve!

Španjolski poljoprivredni proizvođači udruženi u sindikatu, odlučili su tražiti nadoknadu gubitaka od EU uslijed ruskih sankcija. Gorile su zastave, ali i breskve.

Foto: rt.com
  • 349
  • 65
  • 0

Sindikat koji zastupa katalonske ratare i stočare, organizirao je prosvjed, zahtijevajući od EU nadoknadu izgubljenih prihoda koji su rezultat eskalacije ruskih sankcija. Zabranom uvoza Španjolcima su zatvorena vrata jednog za njih važnog tržišta.

Skupina od oko 30 predstavnika iz JARC-a (Young Farmers and Ranchers of Catalonia), jednog od najvećih poljoprivrednih sindikata u regiji, odlučila je demonstrativno spaliti sanduke zrelih breskvi ispred zgrade općine Lleida.

Sindikalisti su ispred novinarskih kamera zavitlali zastavom EU i spalili je u sekundi. "Nećemo više prihvaćati ono što nam EU govori, ti ljudi koji nikada nisu nogom kročili u polje, ne znaju više od nas. Jednom ćete morati slušati i proizvođača umjesto potrošača, a sada je pravo vrijeme za to," rekao je David Borda, sindikalni dužnosnik, za novinsku agenciju Ruptly.

Rješenje je podizanje carina?

Iz JARC-a su dostavili i popis zahtjeva državnim dužnosnicima, a smatraju da je politički obračun Europske unije oštetio poljoprivrednike u toj mjeri da štete treba nadoknaditi kroz podizanje carina na uvezeno voće i povrće iz drugih zemalja, poput Turske i Maroka.

EU je izdvojila 125.000.000 € za pomoć poljoprivrednicima neposredno nakon objave trgovinskog rata. Procjenjuje se da će godišnji gubici iznositi i 67 milijardi € godišnje, a mogu značiti i gubitak 130.000 radnih mjesta. Slični prosvjedi poljoprivrednika se odvijaju u cijeloj Španjolskoj.

Izvor: rt.com, Foto: rt.com


Tagovi

Ruske sankcije Prosvjed Španjolska JARC David Bord Pomoć Radna mjesta Gubici Prihod Voćari Sindikat Zabrana izvoza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]