Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 18.08.2014. 22:20

EU: 125 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima!

Kako bi se državama nadoknadio gubitak, EU je najavila naknadu za poljoprivrednike pogođene ruskim sankcijama!

Foto: depositphotos.com
  • 665
  • 156
  • 0

Zbog odluke Ruske Federacije o zabrani izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i izvoznici iz Hrvatske trpe izravnu štetu, a posebno u segmentu proizvoda koji se tradicionalno izvoze, kao što su mlijeko i mliječni proizvodi, voće, meso i prerađevine.

Neizravni učinak zabrane izvoza vrlo brzo je prouzročio neravnotežu na europskom tržištu koja bi mogla dovesti do ozbiljnih poremećaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a prije svega se može očekivati gomilanje proizvoda na tržištu EU, što u konačnici može rezultirati robnim viškovima i naglim padom cijena.

Fond za krizne situacije u poljoprivredi vrijedan 420 milijuna eura

5. rujna će se održati izvanredan sastanak ministara poljoprivrede država članica EU.

Ruska zabrana s godišnjeg odmora vratila je i Daciana Ciolosa, povjerenika za poljoprivredu Europske komisije. Kako bi se državama nadoknadio gubitak, aktivirat će se jedan dio od ukupne vrijednosti 420 milijuna eura vrijednog fonda za krizne situacije u poljoprivredi, koji je i predviđen za situacije kada dolazi do poremećaja na tržištu zbog političkih razloga.

Poljska, koja već trpi štete zbog ruske odluke, već je namjeravala tražiti kompenzaciju iz europskog budžeta, a njihov ministar poljoprivrede Marek Sawicki najavio je da bi prvi naknade mogli dobiti uzgajivači kupusa i paprike. Poljska ujedno najavljuje da će se na rusku zabranu žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Europska je komisija nedavno objavila i odluku o hitnim mjerama pomoći europskim uzgajivačima breskve i nektarine kojima su naštetili nepovoljni vremenski uvjeti, a ruska će im zabrana biti dodatni pritisak.

EU deblokirala 125 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima

Ideja je smanjiti količine poljoprivrednih proizvoda na tržištu kako cijene ne bi pale na kriznu razinu.

Jučer je Europska komisija najavila i deblokadu oko 125 milijuna eura za podršku poljoprivrednom sektoru u EU pogođenom ruskim embargom. Te mjere su s današnjim danom stupile na snagu, a odnose se na mrkvu, rajčice, cvjetaču, papriku, kelj, krastavce, šampinjone, jabuke, kruške, crveno voće, stolno grožđe i kivi te svo sezonsko voće koje nema alternativne prodajne kanale ili mogućnost skladištenja. Kad se formaliziraju za nekoliko tjedana, mjere će se primijenjivati retrogradno od 18. kolovoza i ostati na snazi do kraja studenoga. Veliki opskrbljivači kvarljivog povrća i voća za Rusiju - Poljska, Litva, Belgija i Nizozemska - bit će glavni korisnici te podrške.

Bilo da su dio proizvođačkih organizacija ili ne, svi će poljoprivrednici imati pristup ovim sredstvima. Ovim će sredstvima proizvođači moći kompenzirati gubitke nastale povlačenjem voća i povrća s tržišta, ili propadanjem uroda uslijed ruskih sankcija. U petak 22. kolovoza će se sastati stručnjaci iz Europskog parlamenta kako bi pronašli daljnja rješenja za proizvode koji su pogođeni ruskom zabranom izvoza.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ruske sankcije Fond za krizne situacije Tržište Dacian Ciolos Marek Sawicki Poljska Poremećaj tržišta Zabrana izvoza Pad cijena Štete Robni viškovi Poljska Belgija Nizozemska Pomoć Kompenzacija štete Cijene Količine


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.