Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredne mjere pomoći
  • 14.08.2014. 14:20

EU: Mjere potpore za sektor breskve i nektarine!

Europska komisija uvodi izvanredne mjere potpora koje su namjienjene sektoru proizvodnje breskve i nektarine u EU!

Foto: depositphotos.com
  • 385
  • 41
  • 0

Europska komisija danas se sprema uvesti mjere potpore za EU sektor breskve i nektarine, prije svega povećanjem količina voća prihvatljivog za slobodnu distribuciju. Tržišta ovog voća su snažno pogođena nepovoljnim vremenskim uvjetima, a dodatni pritisak stvara i zabrana uvoza koji je uvela Rusija. Ovaj potez komentirao je Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos te izjavio,

Najveći EU proizvođači breskve (godišnja proizvodnja EU iznosi 2,4-2,5 milijuna tona) i nektarina (1,1-1,2 mt) su Italija, Španjolska, Francuska i Grčka.

"Nakon nedavnog pada cijena na tržištu breskve i nektarine, bilo je potrebno hitno poduprijeti tržište i ja namjeravam djelovati odmah. Danas ću predložiti da Europska komisija odmah poduzme retroaktivne mjere usmjerene na smanjenje ponude i jačanje potražnje.

Mjere usmjerene na smanjenje ponude i jačanje potražnje

Vremenski uvjeti u proljeće i rano ljeto pogodovali su i povećanju proizvodnje i napretku u zrelosti tako da je na početku sezone ponuda bila intenzivnija nego što je to uobičajeno.

Vrlo sam jasno istaknuo da neću oklijevati u djelovanju i primjeni nove, modernizirane ZPP kako bi se osigurala pravodobna, razmjerna i tržišno orijentirana pomoć. Ova prva mjera danas jasan je izraz namjere. Pomno motrimo tržišta i bez oklijevanja ćemo, ukoliko to bude potrebno, isto tako pomoći i drugim tržištima koja su ovisna o izvozu u Rusiju."

Pomoć tržištima koja su ovisna o izvozu u Rusiju

Iako na ovom tržištu uvijek postoji sezonska promjenjivost uzrokovana vremenskim uvjetima, ova je godina imala iznimno negativan utjecaj na tržište. Predložene mjere trebale bi od 5 do 10 % povećati proizvodnju udruženih organizacija, a koja tada može krenuti i u slobodnu distribuciju.

Nakon intenzivne ponude voća na početku sezone, umjesto da je ona kao i obično, raspodijeljena na cijelu sezonu, hladniji i vlažniji uvjeti u lipnju i srpnju utjecali su na smanjenu potrošnju.

Nadalje, izvanredne mjere potpora bit će dostupne i onima koji nisu članovi proizvođačkih organizacija. Na ovaj će način mjere biti dostupne i individualnim proizvođačima, pod uvjetom da se poduzmu potrebne mjere kontrole. Konačno, dodatna sredstva osigurat će se za promociju (kao promotivne akcije organizacijskih programa proizvođačkih organizacija - prema uobičajenim aranžmanima sufinanciranja).

U nadolazećim tjednima bit će donešena formalna odluka, ali će se primjenjivati s obzirom na prošla događanja. O ovom koraku već se raspravljalo prošli tjedan, no najava uvoznih ograničenja od strane Rusije riskira dodatno pogoršanje situacije na tržištu pa je potreba za akcijom došla neočekivano brzo.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Mjere pomoći Potražnja Intenzivna ponuda Tržišno orijentirana pomoć Breskve Nektarina Italija Španjolska Dacian Ciolos Francuska Grčka Jačanje potražnje Retroaktivne mjere ZPP Smanjena potrošnja Sezonska promjenjivost