Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene zakona
  • 01.08.2022. 12:00

U javnom savjetovanju izmjene zakona o HPK i Hrvatskoj agronomskoj komori

Objavljena su nova dva javna savjetovanja.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 332
  • 74
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Nacrt prijedloga izmjena Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori i Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori. 

Izmjenama Zakona o HPK se, kako podsjećaju, uređuje status, ustroj, poslovi, zadaci, članstvo i način financiranja, a u ovom slučaju, u skladu s Odlukom o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, izvršit će se njegova prilagodba. 

"Pitanje koje se uređuje odnosi se na već utvrđenu visinu najvišeg dopuštenog mjesečnog iznosa članarine slijedom čega proizlazi da navedeno neće imati izravnih gospodarskih učinaka na adresate članove Komore, prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva kao obvezne članove, ali i na druge organizacijske oblike poljoprivrednika (samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva, poljoprivredne zadruge i dr.) u svojstvu dobrovoljnih članova", opisuju. 

Dakle, šest kuna postaje 0,80 eura, a Zakon, između ostalog, propisuje da maksimalno godišnje dopušteni iznos članarine ne smije prelaziti iznos od 6,00 kuna mjesečno.

Izmjene Zakona o HPK pročitajte ovdje

Obveza članova je redovito uplaćivati članarinu visini i na određen načina, a zbog neizvršavanja obveze pojedinog člana HPK može pokrenuti postupke namirenja tražbine sukladno Statutu Komore.

Kada je u pitanju Zakon o Hrvatskoj agronomskoj komori, postojeće 5.000 do 15.000 kuna novčane kazne iz članka 33. zamjenjuju se sa "660 do 1.990 eura“ .Izmjene Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori pogledajte ovdje

Tko su ovlašteni agronomi i zašto su nam potrebni?

Naime, kako stoji, Statutom se pobliže utvrđuje visina novčanih kazni za teže i lakše povrede dužnosti i ugleda ovlaštenih agronoma i njihova namjena. 

Oba savjetovanja su otvorena do 13. kolovoza 2022.


Tagovi

Zakon o HPK Zakon o Hrvatskoj agronomskoj komori Javno savjetovanje Euro Kune


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]