Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 11.11.2022. 09:45
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Turska tvrtka postaje većinski vlasnik Petrokemije

Započela je promjena vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji.

Foto: Petrokemija d.d. Kutina
  • 1.749
  • 543
  • 2

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.

"Do promjene vlasništva i okončanja ovoga procesa doći će nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora", navodi se u priopćenju o ugovoru koji je u četvrtak navečer potpisan u Zagrebu.

Vrijednost transakcije nije poznata, a kako piše HINA proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine.

Sav novac vraćen u kompaniju

Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 2018. godine. "Tada je izvršena dokapitalizacija odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Tako je izbjegnut stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka tvrtke Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti", stoji u priopćenju.

Također se podsjeća da su PPD i Ina, kroz tvrtku Terra Mineralna Gnojiva, restrukturirali i optimizirali poslovne procese u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva, izmijenjen je model poslovanja koji sada prati potrebe, ali i kretanja na tržištima. Od 2018. do danas vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti, navodi se u priopćenju.

Ističe se i kako je, zbog visoke cijene plina, Petrokemija ove godine zaustavila proizvodnju. "Unatoč tome, nije došlo do otpuštanja te su sve vrijeme isplaćivane plaće i poštovana sva prava iz kolektivnog ugovora. Danas je tvrtka spremna za daljnji razvoj poslovanja i zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih gnojiva, donosi nova znanja i jamči budući razvoj te otvara vrata novim tržištima i proizvodima", naglašavaju iz PPD-a, Ine i Yildirima.

Neće biti stečaja?

"Svi uključeni u proces kupoprodaje nadaju se njegovu uspješnom zaključenju. Ako se ta očekivanja ispune, novi suvlasnici predstavit će se građanima Kutine i hrvatskoj javnosti", zaključuje se u priopćenju.

Inače, turski Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora - metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge.

Žmegač: Ne starta li Petrokemija s proizvodnjom mineralnih gnojiva - da, bit će stečaj

Podsjetimo, predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u rujnu je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu upozorio da početkom listopada ta tvrtka mora pokrenuti proizvodnju mineralnih gnojiva po prihvatljivoj cijeni, inače će završiti u stečaju.

Startaju li tada, dodao je, jamče da će isporučiti količine koje će biti kvalitetnije i jeftinije nego li onih koja dolaze iz uvoza, mahom iz trećih zemalja pa čak i Rusije.


Tagovi

Petrokemija Yildirim grupa PPD INA Akvizicija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić