• Koronafree sela
  • 08.11.2021. 11:35
  • Osječko-baranjska, Levanjska Varoš

Tri slavonska sela bez ijednog zaraženog koronavirusom

Već godinama nema autobusa, a više ne dolazi ni pokretni dućan u selo. Ma, u Milinac neće niti korona, rekla je novinarima Glasa Slavonije Eva Mariček ocrtavajući dijelom i kroz šalu stanje u slavonskim selima. 

Foto: Općina Levanjska Varoš (ilustracija)
  • 556
  • 100
  • 0

I dok ostatak države (i svijeta) proživljava četvrti val pandemije - u tri slavonska sela zaraze koronavirusom nema. Ne samo u ovom valu.

Kako piše Glas Slavonije, u sjeverozapadnoj Đakovštini i godinu i pol nakon pojave Covid-19 nalazi se "koronafree" zona.

Riječ je o tri sela u općini Levanjska Varoš – Paučje, Milinac i Ratkov Dol.

Ova naselja, pojašnjavaju, vezana uz obronke Dilja i Krndije, broje po 30-ak, a Paučje 50-ak stanovnika, koji su "po strani" od važnijih prometnica, okupljanja, javnih događanja...

Primjerice, pišu, do Ratkova Dola vodi makadam, iz Milinca se jedino može u izumrlo Čenkovo, a po strani je i Paučje, odakle se jedino može na Borovik. U tri sela tek je nešto više od 40 domaćinstava, uglavnom staračkih.

Kako im je otkrio načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka, do njih nema ni autobusnih linija, vozi jedino školski autobus po djecu za vrijeme nastave. Nema, opisao im je, ni prodavaonice, kafića, udruga, društvenih aktivnosti, svatovskih veselja, sportskih događaja, mjesta i prigoda za okupljanja, a stanovnici se opskrbljuju osnovnim namirnicama u pokretnom dućanu. No, i toga nema u svim navedenim selima. 

"Već godinama nema autobusa, a više ne dolazi ni pokretni dućan u selo. Ma, u Milinac neće niti korona", rekla je novinarima Glasa Slavonije Eva Mariček ocrtavajući dijelom i kroz šalu stanje u slavonskim selima. 


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Koronafree sela Paučje Milinac Ratkov Dol


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas - pogačice sa čvarcima 🙃