Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Levanjska Varoš
  • 04.04.2018. 07:30

Sredstva EU fondova daju rezultate - sređuju cestu, zapošljavaju, a sada će Levanjska Varoš razvijati i ruralni turizam

Sredstvima EU fondova može se osigurati razvoj ruralnih krajeva. Svjedoči tome i Općina Levanjska Varoš koja je povukla sredstva Ruralnog razvoja, no ne samo njih.

Foto: Općina Levanjska Varoš
  • 1.003
  • 276
  • 0

Da ruralni prostor itekako može oživjeti uz pomoć europskih fondova, svjedoči i općina Levanjska Varoš. Općina smještena između tri grada: Đakova, Našica i Požege, kojoj pripada čak 10 sela, no s oko 1.300 stanovnika, uspješno se prijavila na objavljeni natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju iz Programa ruralnog razvoja za provedbu Mjere 07, podmjere 7.2. "Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije", provedba operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta" s projektom "Rekonstrukcija nerazvrstane ceste u Majaru".

Ostvarili su maksimalan broj bodova (65) i još 4. siječnja zaprimili Odluku o prihvatljivosti kojom je općini odobren iznos od 1.696.532,52 kn za ulaganje u građenje (rekonstrukciju) nerazvrstane ceste Gornji Majar u naselju Majar. Provedbom ovog projekta ukupno će biti rekonstruirano 728 metara nerazvrstane ceste (ugradnja asfaltnog sloja).

Čak 70% Općine čini šuma

"Nominirali smo je jer je riječ o cesti koja vodi do poljoprivrednih gospodarstava i šuma, a kako je riječ o tucaničkom i brdovitom dijelu, voda koja se ispire uništila je kolničku konstrukciju. Mi smo nešto rješavali, ali sada možemo zaokružiti cijeli projekt", kaže nam načelnik Općine Slavko Tidlačka

Itekako računamo na sredstva EU fondova 

Općina, dodaje, itekako računa na sredstva EU fondova, posebice sada kada zahvaljujući decentraliziranim sredstvima daleko lakše ulaze u pripremu i sufinanciranja projekata. No mjere Ruralnog razvoja nisu jedine koje su povukli. Iz Ministarstva regionalnog razvoja odobrena su im sredstva kojima su uredili mrtvačnicu, zgradu općine, prostor igraonice, predškole za djecu...

"Ulazimo sada i u projekt izgradnje vodovodne mreže vrijednosti milijun eura, a s 1. travnja zaposlili smo 25 žena kroz program "Zaželi" Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Vrijednost projekta naziva "Zaželi bolji život u Općini Levanjska Varoš" iznosi 3.901.567,28 kuna i radi realizacije ovog projekta na vremenski period od 23 mjeseca zaposleno je 25 žena koje će brinuti o 125 krajnjih korisnika. U pripremama smo i za nominiranje za sredstva eurosocijalnog fonda gdje bi napravili dnevni boravak za korisnike. Da se zaposli ljude i pomogne ljudima koji su raštrkani po selima. Planova ima, Ruralni razvoj i projekt Slavonija daju rezultate", otkriva nam načelnik. 

Općina se, dodaje, nalazi na velikoj površini od 136 četvornih metara, a čak 70% općine čini šuma. 

"Mi nismo ravna Slavonija. Tu su obronci Dilj gore i Krndije i problem su nam lokalne ceste koje je uništila kiša. Dolazi nam za koji dan i župan osječko-baranjski Ivan Anušić pa ćemo i s njim vidjeti kako riješiti pitanje cesta", objašnjava Tidlačka. 

Razvoj ruralnog turizma

Sigurno, prezentirat će i njemu planove koje imaju na razvoju ruralnog turizma. Naime, velika površina pod šumama bogat je prirodni resurs za bavljenje turizmom. Uz mogućnost lovnog turizma, imaju i toplice, geotermalne izvore, jezero Borovik je dijelom u njihovoj općini, plan je i razvoj biciklističkih staza, okupljanje izviđača, ali i duhovni turizam jer i danas veliki broj hodočasnika dolazi u tamošnji Centar božanskog milosrđa. 

Općina ulaže u razvoj infrastrukture

"Levanjska Varoš je nekad bila periferija Općine Đakovo, sad smo na rubu Županije i plan nam je bolje spojiti se s Našicama gdje nam je najbliža bolnica s obzirom da nam je Osijek 60 kilometara, a Slavonski Brod 50-ak kilometara daleko", kaže načelnik.

Vezano uz ruralni razvoj, sigurno je da će prijava biti i na natječaj LAG ”Strossmayer” koji je objavio natječaj z  Lokalne  razvojne  strategije  LAG-a ”Strossmayer” za TO 1.1.4. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, koji je sukladan TO 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Prihvatljivi prijavitelji su korisnici s područja LAG obuhvata, a to su općine: Semeljci, Viškovci, Satnica Đakovačka, Trnava, Drenje, Levanjska Varoš i Strizivojna i Grad Đakovo.

Rok za podnošenje prijave projekata je od 3. 4.2018. do 7.5 2018. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom LAG Natječaju iznosi  446.712 kuna,  a  visina  potpore  po nositelju projekta iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Općina Levanjska Varoš Ruralni razvoj Mjera 7 Slavko Tidlačka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.