• Tomislav Tolušić
  • 14.02.2017. 13:30

Tolušić zajedno s proizvođačima traži rješenja

Ministar Tomislav Tolušić otvorio Simpozij agronoma i obišao proizvođače u okolici Stona!

  • 1.966
  • 194
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13. i 14. veljače 2017. godine.

Prvog dana boravka otvorio je Simpozij agronoma koji se održava u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku. Na otvaranju je iskoristio priliku naglasiti važnost primjene znanja i struke u oporavku naše poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je kako je Simpozij agronoma iznimno važan za agronomsku struku koja mora tražiti i pronalaziti rješenja koja će pomoći poljoprivredno-prehrambenoj djelatnosti u jačanju prepoznatljivosti i konkurentnosti.

Za višu kakvoću kupci su spremni platiti više

"Za Republiku Hrvatsku su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški važne djelatnosti, a veza poljoprivrede i turizma su važne za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koje je dio zajedničkog EU tržišta. Poznato je kako educirani EU potrošač zna prepoznati kvalitetu i traži valjan proizvod, a za višu kakvoću spreman je platiti i veću cijenu, međutim znamo kako na zajedničkom tržištu vlada velika, ponekad nemilosrdna konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda.

Sve se više cijene autohtoni proizvodi

U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kvalitetom. Naše iskoristive prednosti, koje nam pružaju izvanredne mogućnosti razvoja održive i konkurentne poljoprivrede su prirodno bogatstvo raspoloživih resursa, nezagađeno plodno zemljište na kojem se može proizvoditi visokokvalitetna hrana i obilje vodenih resursa. Posebno je važno i vrlo aktualno ostvarivati ekonomičnost proizvodnje uz primjenu novih proizvođačkih praksi i tehnologija utemeljenih na stručnim i znanstvenim podlogama", izjavio je ministar Tolušić prilikom otvaranja Simpozija.

Veliki poljoprivredni potencijal

U popodnevnim satima obišao je uzgajivače školjaka u Stonu i teren Doline Neretve te se u Gradskoj vijećnici Opuzen sastao sa županom, gradonačelnicima i načelnicima s šireg neretvanskog područja. Razgovarali su o štetama na usjevima, raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te strategiji razvoja poljoprivrede tog kraja.

"Ovo je moj prvi službeni posjet ovom kraju u ulozi ministra poljoprivrede i moram priznati da vidim ogroman poljoprivredni potencijal koji možemo i moramo iskoristiti, te sve izazove s kojima se svakodnevno susreću poljoprivrednici ovoga kraja. Došao sam kako bismo zajednički pristupili tim izazovima i prihvatili se posla, svatko unutar svojih mogućnosti", kazao je ministar Tolušić na sastanku u Opuzenu.

Ministar Tomislav Tolušić otvorio Doručak s hrvatskih farmi u Dubrovniku

Ministar Tomislav Tolušić otvorio je jutros manifestaciju u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije Doručak s hrvatskih farmi na kojoj su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda.

Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Dubrovačko-neretvansku županiju. Uz ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić Doručku su prisustvovali i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, dekan Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka Vlado Guberac i v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

"Mi možemo proizvesti dovoljno domaće hrane da svako kućanstvo i svaki turistički i ugostiteljski objekt poslužuje isključivo hranu domaće proizvodnje. Da bismo to postigli moramo se bolje organizirati, bolje povezati, vjerovati jedni drugima i zajedno raditi na promociji potrošnje domaćih proizvoda u domaćinstvu i turističkim objektima. Potrošnjom domaćih proizvoda osiguravamo radna mjesta u poljoprivredi, podižemo životni standard svojih obitelji i onih koji žive na zemlji i od zemlje, i najvažnije - jedemo sigurnu i kvalitetnu hranu", izjavio je ministar Tomislav Tolušić na Doručku s hrvatskih farmi.

"S prvim ožujkom kreće podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja. Želim da svatko od Vas bude maksimalno učinkovit i na raspolaganju našim poljoprivrednim proizvođačima. O svakome od vas ovisi koliko ćemo kao sustav biti uspješni u servisiranju potreba naših poljoprivrednika", poručio je ministar Tolušić djelatnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Tagovi

Tomislav Tolušić Simpozij agronoma Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nama nije teško palo sto su ugostiteljski objekti, već dugo lock down!

Foto: Tomislav Januš