Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 22.10.2020. 18:00

Tjednima prosvjeduju zbog Zakona o zaštiti životinja: Ubit će nas male poljoprivrednike

Razočarani novim prijedlogom zakona o zaštiti životinja poljski su poljoprivrednici izašli na ulice. Vješaju transparente, prosvjeduju i traktorima blokiraju promet u nadi da ga vlast neće usvojiti.

Foto: Facebook/Agrounia
  • 593
  • 228
  • 0

Poljski farmeri su razočarani novim prijedlogom Zakona o zaštiti životinja, nazvanog "petica za životinje". Radi njega se digla prašina u cijeloj državi, a prosvjedi poljoprivrednika traju već tjednima.

Naime, predloženim bi se zakonom zabranilo vjersko klanje stoke - brzim potezom noža i ispuštanjem krvi. Međutim, to je problem za tamošnje stočare jer su oni jedni od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa koji se kolju po takvim pravilima.

Poljska planira zabraniti klanje životinja po vjerskim pravilima

Osim toga, predložena je i zabrana uzgoja stoke zbog krzna, korištenja životinja u cirkusima, vezanja pasa, a planiraju se i češće inspekcije u skloništima za životinje.

Burna reakcija poljoprivrednika

Ove izmjene zakona predložio je predsjednik vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) Jarosław Kaczyński, koji je inače poznat kao ljubitelj životinja. U rujnu ga je usvojio Sejm, donji dom poljskog parlamenta, a o njemu se raspravljalo na Senatu gornjeg doma, javlja radioolsztyn.

Prijedlozi su doveli i do negodovanja u vladajućem taboru, do te mjere da su koalicijske stranke prijetile rušenjem vlade. U međuvremenu su na ceste izašli nezodovljni farmeri predvođeni organizacijom nacionalne udruge poljoprivrednika Agrounia.

Kako izgledaju prosvjedi?

Poljoprivrednici tjednima voze traktore u povorkama po glavnim prometnicama, usporavaju promet, blokiraju ceste balama slame, vješaju transparente i prosvjeduju ispred vijećnica kako bi ukazali na to da će ih novi zakon uništiti.

Ako zakon prođe u predloženom obliku, ubit će nas male poljoprivrednike. Uzgoj stoke više neće biti isplativ”, kazao je jedan od sudionika.

Demonstracije su održane i u nekim gradovima. Primjerice, u središtu Lublina blokiran je glavni kružni tok, a pomoću megafona sudionici su se ispričali stanovnicima rekavši da to moraju učiniti za spas svoje egzistencije.

Michał Kołodziejczak iz Agrounije, glavni pokretač masovnih prosvjeda je optužio Kaczyńskog, koji je ovog tjedna postao zamjenik premijera u novom kabinetu.

"Jarosław Kaczyński bi se trebao ispričati Poljacima zbog činjenice da poljoprivrednici moraju izaći na cestu i boriti se za ono što je važno ne samo za njih, već i za cijelo društvo", izjavio je Kołodziejczak.

Nezadovoljni novim ministrom poljoprivrede

Kako piše polsatnews, razočarani stočari su izvjesili i transparent na ogradu ispred kuće novoizabranog ministra poljoprivrede Grzegorza Pude koji glasi: "Ovdje živi Grzegorz Puda, izdajnik poljskog sela".

Ministarstvo poljoprivrede ne bi trebalo uništavati ili ograničavati ovaj resor. Nikada nećemo prihvatiti ministra koji piše zakone protiv poljoprivrednika", napisali su na Facebooku.

Naime, on je zamijenio Jana Krzysztofa Ardanowskog koji je otvoreno kritizirao novi zakon podržavajući demostrante. "Farmeri su ogorčeni, glasali su za PiS, ali je vlada započela rat sa selom, mijenjajući zakon o zaštiti životinja. Nitko nije ni konzultirao njegov sadržaj s organizacijama iz ovog sektora", kazao je Ardanowski.

I dalje u neizvjesnosti

Predsjednik tamošnjeg Udruženja uzgajivača i proizvođača goveđeg mesa rekao je za notesfrompoland da će novi zakon dovesti do toga da 350.000 farmi izgubi 30% prihoda.

Zbigniew Ziejewski, saborski zastupnik Poljske seljačke stranke (PSL), naglasio je da razumije poljoprivrednike i njihove prosvjede te dodao da ne zna kada će se Sejm ponovno pozabaviti "peticom za životinje", jer kontroverzni prijedlog zakona još uvijek nije na dnevnom redu. Dodao je da bi on mogao završiti u "parlamentarnom zamrzivaču".

Mogu li burger ili kobasica biti od bilja? Traži se zabrana naziva za neke vege proizvode

Osim toga, poljoprivrednici su podržali prijedlog Europske unije o zabrani uporabe izraza za proizvode biljnog podrijetla, a koji su vezani i za one nastale od mesa, kao što su vege burgeri, kobasice i slično, piše notesfrompoland.

Pogledajte kako izgleda jedan od prosvjeda:


Tagovi

Prosvjedi Poljska Zakon Zaštita životinja Vjersko klanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]