Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Vjersko klanje
  • 18.09.2020. 15:00

Poljska planira zabraniti klanje životinja po vjerskim pravilima

Poljska je jedan od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa, s isporukama većim od 70.000 tona, uglavnom u Izrael i Tursku.

Foto: Depositphotos/Zzvet
  • 326
  • 107
  • 0

Poljska planira zabraniti vjersko klanje životinja za izvoz, a država će dati odštetu proizvođačima koji su radi toga u gubitku, rekao je u četvrtak član vladajuće stranke u parlamentu.

Ova je zemlja jedan od najvećih europskih izvoznika halal i košer mesa, s isporukama većim od 70.000 tona u 2017. godini, uglavnom u Izrael i Tursku, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva poljoprivrede.

Prema židovskim običajima za košer, odnosno islamskim za halal meso, životinja se mora zaklati brzim potezom noža i ispuštanjem krvi, što osuđuju aktivisti za prava životinja koji smatraju da je humanije uspavati ili omamiti životinju prije ubijanja.

Takvo klanje i dalje moguće za domaće tržište?

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) to želi ograničiti paketom zakona čiji je cilj poboljšanje dobrobiti životinja. No, kritičari smatraju kako samo žele privući birače na izborima 2023. godine, prenosi reuters.

Nakon cjelonoćne rasprave parlamentarnog odbora, kojoj su prethodili prosvjedi poljoprivrednika u Varšavi, odbijen je amandman o zabrani ritualnog klanja za izvoz. Međutim, ono će i dalje biti omogućeno za plasman mesa na domaćem tržištu.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Parlament je također raspravljao o predloženim ograničenjima uzgajanja životinja za krzno i ​​korištenju divljih životinja u cirkusima te dodatnim sredstvima za brigu o psima i konjima koji su radili sa sigurnosnim snagama.

Svađa u parlamentu

Ipak, čini se da je vladajući savez Poljske u rasulu jer je spor oko mjera za zaštitu životinja naglasio podjele u tom taboru, povećavajući mogućnost prijevremenih izbora, javljaju poljski mediji.

Spor oko promjena zakona o pravima životinja, na koje se gleda kao na privlačenje mlađih glasača, zaustavio je razgovore o revidiranju ministarstava i zaprijetio dubljim problemima za koaliciju.

Zastupnik PiS-a i ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski, otvoreno je kritizirao zakon i glasao je protiv. Njegovi istomišljenici kažu da će to otuđiti glasače u PiS-ovim ruralnim dijelovima i naštetiti poljoprivrednicima.

Zabrana halal i košer mesa krši zakone u EU?

U belgijskoj pokrajini Flandriji je, primjerice, halal i košer klanje zabranjeno. Nedavno je glavni odvjetnik Suda Europske Unije, Gerard Hofan izjavio kako ovu zabranu treba ukinuti jer nije u skladu s pravom EU.

Ova je belgijska regija izglasala zabranu klanja 2017. godine, pozivajući se na zabrinutost za dobrobit životinja, ali muslimanske i židovske skupine čije religije zabranjuju omamljivanje životinja odnijele su bitku na sudu.

Nova pravila kod klanja svinja, što predlaže Europska komisija?

"Iznimka u zakonu EU-a, točnije omamljivanje životinja zbog vjerskih razloga se mora poštivati“, rekao je Hofan. "To je neophodno kako bi se životinje zaštitile u najvećoj mogućoj mjeri za vrijeme usmrćivanja istodobno osiguravajući poštivanje slobode vjere i vjerskih uvjerenja", napisao je.

Hofan je rekao da je zemljama EU dopušteno pooštriti pravila o dobrobiti životinja, ali samo ako se ne zadire u srž dotične vjerske prakse, odnosno ritualno klanje. 

Osim Flandrije i belgijska regija Valonija je prošle godine provela zabranu klanja životinja bez omamljivanja, čime je automatski zabranjeno košer i halal meso, što je izazvalo burne reakcije u židovskoj zajednici i usporedbe s nacističkim progonom ovog naroda u Europi.


Tagovi

Poljska Klanje Košer meso Halal meso Vjersko klanje Dobrobit životinja


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mlado Magarica Anica i najbolja prijateljica Mara u popodnevnon druženju i maženju❤️