Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatski ciljevi
  • 01.03.2021. 16:30

Timmermans: Cjepivo protiv klimatske krize ne postoji, ostaje jedino borba

Procjene pokazuju da bi izlaganje današnjeg gospodarstva EU globalnom zatopljenju od 3°C rezultiralo godišnjim gubitkom od najmanje 170 milijardi eura.

Foto: Bigstock/Digitalsignal
  • 123
  • 187
  • 0

Europska komisija je usvojila novu Strategiju Unije za prilagodbu na klimatske promjene do 2050. godine, utvrđujući rješenja problema kojega su uzrokovali njezini negativni utjecaji. 

"Iako EU čini sve što je u njenoj moći da ih ublaži, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, moramo se pripremiti i za suočavanje s njihovim neizbježnim posljedicama", stoji u priopćenju EK.

Kako navode, smrtonosne vrućine i razorne suše, desetkovane šume i obale koje se suočavaju s porastom razine mora, već uzimaju danak u Europi i širom svijeta. Nadovezujući se na Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama iz 2013. godine, cilj novih prijedloga je preusmjeriti fokus s razumijevanja problema na razvoj rješenja i prijeći s planiranja na provedbu.

"Pandemija Covid-19 snažno je podsjetila da nedovoljna priprema može imati strašne posljedice. Cjepivo protiv klimatske krize ne postoji, ali još uvijek se možemo boriti protiv nje i pripremiti za njene neizbježne učinke", upozorio je izvršni potpredsjednik EK za Zeleni plan, Frans Timmermans. Dodao je i da se negativni učinci već osjećaju unutar, ali i izvan EU.

Naime, ekonomski gubici povezani sa sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima u EU prosječno prelaze 12 milijardi eura godišnje. Procjene pokazuju da bi izlaganje današnjeg gospodarstva EU globalnom zatopljenju od 3°C rezultiralo godišnjim gubitkom od najmanje 170 milijardi eura.

Međutim, to ne utječe samo na gospodarstvo, već i na zdravlje i dobrobit Europljana, a najsmrtonosnija prirodna katastrofa 2019. u svijetu je bio toplinski val od kojeg je umrlo 2.500 ljudi. 

"Nova strategija prilagodbe klimi priprema nas za ubrzavanje i intenziviranje priprema. Ako se pripremimo danas, još uvijek možemo sutra izgraditi klimatski otporan svijet", zaključio je Timmermans.


Tagovi

Frans Timmermans Strategija Klimatske promjene Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]