Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 28.06.2020. 15:00

Svjetiljke od staklokeramike olakšavaju rast biljaka?

Stručnjaci tvrde da ružičaste svjetiljke koje se koriste u staklenicima ne daju dovoljnu svijetlost biljkama koja im je potrebna. Stoga su znanstvenici došli na ideju da stvore svjetlosne izvore od keramike s dodatkom kroma.

Foto: themorningstudio@gmail.com
  • 147
  • 8
  • 0

Stručnjaci za fotofiziologiju tvrde da jarko ružičaste svjetiljke koje se koriste u staklenicima ne daju biljkama dovoljno potrebne svjetlosti. Stoga su znanstvenici s ruskog Sveučilišta ITMO-a u suradnji s kolegama sa Sveučilišta Tomsk Polytechnic došli na ideju da stvore izvore od keramike s dodatkom kroma. Tvrde da tako proizvedena svjetlost nudi ne samo crvene već i infracrvene zrake što ima pozitivan utjecaj na rast biljaka.

Najbolja crvena i infracrvena svjetlost u rasponu više od 650 nanometara

Uzgoj povrća i voća u zaštićenim prostorima postaje sve češći. Naime, u takvim su uvjetima biljke zaštićene od vremenskih nepogoda poput tuče, suše, hladnoće i svega onoga što nam donose klimatske promjene, ali, proizvođači ipak moraju nadoknaditi nedostatak prirodne sunčeve svjetlosti. Napredni poljoprivredni objekti u tu svrhu koriste diode koje troše malo energije i lako se postavljaju. Svjetlost koju isijavaju je ružičasta i nastaje uporabom plave i crvene diode.

Kako sami možete napraviti plastenik?

"Znanstvenici su otkrili da takva rasvjeta nije optimalna za biljke", objašnjava za phys.org laboratorijska suradnica na Fakultetu za fotoniku i optiku Anastasia Babkina. Otkriva kako je stvar u tome što svjetlo crvene diode ima raspon od oko 650 nanometara, a njen spektar je vrlo uzak, slično laseru. Međutim, biljke apsorbiraju crvenu i infracrvenu svjetlost bolje u rasponu većem od 650 nanometara, koju ljudi jedva vide. Dakle, to znači da koristimo svjetlost koja je ugodnija za nas, ali nije optimalna za biljke.

Staklokeramika  je čvrsta i ima bolja svojstva

To znači da treba pronaći materijal koji se može upotrijebiti u diodnim svjetiljkama na takav način da bi oni stvarali svjetlost šireg spektra, uključujući i infracrvenu. Skupina istraživača s ITMO-a i Veleučilišta Tomsk preuzela je zadatak. Klasične diode s crvenim svjetlom koriste materijale na bazi manganovih i europij spojeva. Kristali ovog kemijskog elementa čine diodu emitirajućom na valnoj duljini od oko 650 nanometara, čineći svijetlocrvenu, a zajedno s emisijom plave diode - ružičastu.

"Odlučili smo upotrijebiti ne drugačiji kristal, već staklokeramikuOvo je prijelazni materijal između stakla i kristala. Kakva je razlika? Moramo posebno imati kristale, dok se staklo sintetizira oblikovanjem i može se proizvesti brzo i u velikim količinama, u bilo kojem obliku koji vam je potreban. Nedostatak je što je ono krhko", kaže Babkina te pojašnjava da zbog toga koriste staklo kojega polako kristaliziraju da ne izgubi prozirnost.

"Kao rezultat, dobivamo staklo s mikroskopskim kristalima koji su unutra nevidljivi. Takav je materijal čvrst, ima bolja svjetlucava svojstva - a naziva se staklokeramika."

Dodaju i krom kako bi omogućili crvenu i infracrvnu svjetlost

Krom se dodaje staklokeramici u fazi proizvodnje: to daje materijalu ružičasti ton koji mu omogućuje istodobno crveno i infracrveno svjetlo. Postoje dvije potencijalne primjene za novi materijal. Prvo je mljevenje do mikročestica koje se mogu koristiti za proizvodnju nove vrste svjetlosnih dioda, što nudi velike mogućnosti, ali uvođenje takve tehnologije zahtijeva mnogo vremena i novca.

Plastenik nije garaža - očistite ga i pripremite za zimu

Druga mogućnost je izradu sjenila za lampe. "Možemo uzeti plavu i zelenu svjetlosnu diodu i koristiti staklokeramiku kao filtar za dobivanje emisije širokog spektra koja će uključivati ​​i raspon infracrvenog zračenja", zaključuje Anastasia Babkina.


Tagovi

Novo svjetlo Svjetlo za staklenik Staklokeramika Crvena Infracrvena svjetlost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)