Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjesnoća
  • 27.09.2021. 13:30

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće: U Hrvatskoj posljednji slučaj 2014.

Hrvatskoj je 2021. godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ [email protected]
  • 152
  • 70
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede petnaestu godinu zaredom 28. rujna obilježava Svjetski dan borbe protiv bjesnoće u Republici Hrvatskoj. 

Naime, podsjećaju u priopćenju, Hrvatskoj je 2021. godine dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te opetovani dokaz dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara u zemlji. 

Ovim statusom prethodilo je dugogodišnje aktivno provođenje mjera sprječavanja pojave i iskorjenjivanja bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. "Zahvaljujući sustavnoj provedbi programa iskorjenjivanja bjesnoće u divljih životinja oralnom vakcinacijom lisica, posljednji slučaj potvrđen je u veljači 2014. godine. Za postizanje statusa zemlje slobodne, uz izniman rad veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 200 milijuna kuna", navode. 

Zemlja slobodna od infekcije virusom bjesnoće

Status je našoj zemlji dodijelila Europska komisija Provedbenom uredbom (EU) 2021/620 оd 15. travnja 2021. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odobravanja statusa slobodno od bolesti i statusa područja na kojemu se ne provodi cijepljenje za određene države članice ili njihove zone, s obzirom na određene bolesti s popisa te u pogledu odobravanja programa iskorjenjivanja istih.

"Čestitam svim hrvatskim veterinarima i posjednicima životinja koji su predanim i odgovornim višegodišnjim radom ostvarili ovo vrijedno priznanje. Ujedno je to poruka svim građanima da je očuvanje javnog zdravlja prioritet veterinarske struke odnosno da je ova struka jedan od ključnih aktera i neizostavna karika u zaštiti javnog zdravlja u koju građani mogu imati puno povjerenje“, kazala je tom prigodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasivši da je bez obzira na ostvaren status važno kontinuirano održavati visoku razinu svijesti struke i javnosti o opasnostima ove smrtonosne bolesti.

Sprječavanje bjesnoće, poručila je Vučković, započinje s odgovornim posjednikom životinje jer upravo briga o životinjama predstavlja najznačajniju stavku u sustavu kontrole ove bolesti, uz iznimno važnu visoku osviještenost veterinara u sustavu ranog prepoznavanja te provedbi aktivnog i pasivnog nadziranja.

Više informacija o Svjetskom danu bjesnoće možete pogledati ovdje

Kampanjom koja se provodi povodom Svjetskoga dana borbe protiv bjesnoće u globalnim razmjerima nastoji se pridonijeti boljoj informiranosti i podizanju javne svijesti te mjerama kontrole iste.


Tagovi

Bjesnoća Svjetski dan Status slobodne zemlje Hrvatska Sprječavanje bjesnoće Divlje životinje Domaće životinje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas bez navodnjavanja ne možemo govoriti o ozbiljnijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Izgradnja akumulacije u svrhu navodnjavanja je velika investicija, ali ima niz prednosti. Više detalja su nam otkrili Siniša Hrgović, dipl.ing.agr, Adam D... Više [+]