Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oralna vakcinacija
  • 24.11.2020. 13:30

Započela je oralna vakcinacija lisica - vidite li mamce, nemojte ih dirati

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede navodeći da je posljednji slučaj bjesnoće kod nas zabilježen 2014. godine.

Foto: Depositphotos/bereta
  • 630
  • 410
  • 0

Započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti bolest na području Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kampanja je krenula danas s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se, navode, osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija. 

Bjesnoća koja je posljednji put kod nas zabilježena 2014. godine, je, podsjećaju, smrtonosna zoonoza. Do tada, potvrđena je na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Najveća učestalost pojave bila je na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te na području grada Zagreba.

Posljednji slučaj bjesnoće u RH zabilježen 2014. godine 

"Prije početka provedbe oralne vakcinacije 2011. godine, prosječan broj potvrđenih slučajeva u životinja iznosio je 650 do 800 godišnje", upozorili su i dodali da je riječ o programu koji se EU sredstvima sufinancira bespovratno u iznosu do 75%.  

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće, pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca.

"Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka", objašnjavaju dodajući da privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom započinje djelovanje cjepiva te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.  

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. 

Mjere sigurnosti pri rukovanju s mamcima 

Ipak, iz Ministarstva upozoravaju da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati. U slučaju da se zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože s njim. Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni nije opasan za zdravlje, ali njegov miris se može prenijeti na kožu i smetati ljudima.  

Upiti vezano za provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu veterinarstvo@mps.hr ili telefon: 01 6443 540.

Ukoliko je vanjski omot oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. "U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku", upozoravaju. 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. 

Dodatno, u slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Oralna vakcinacija Lisice Jesenska kampanja Bjesnoća Cjepivo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]