Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TTO zbog ovaca
  • 12.11.2020. 13:30
  • Zadarska, Slivnica Donja

Sukobi zbog ovaca: od šamara preko teških tjelesnih ozljeda do pokušaja ubojstva

Ima li učestalost sukoba veze s brojnošću stada, temperamentom ili s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima? Inače, u cijeloj Hrvatskoj imamo 732.420, a u Gradu Zagrebu 2.298 grla ovaca!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 2.364
  • 270
  • 0

Od svih hrvatskih županija u Zadarskoj ima daleko najviše ovaca. Prema najnovijim podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na dan 1. studenoga evidentirano je 114.187 grla pa su možda i zato učestali(ji) sukobi stočara oko ili u svezi s ispašom njihovog blaga. Najnoviji obračun, prema izvješću Policijske uprave, dogodio se u Slivnici Donjoj gdje su službenici Druge policijske postaje Zadar dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom, kojeg se sumnjiči za tešku tjelesnu ozljedu.

Teške ozljede i triske

Sumnja se da je u utorak, 10. studenog u polju, nakon kraćeg verbalnog sukoba, fizički nasrnuo na 67-godišnjaka.

Protiv 49-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena prijava zbog sumnje na kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Potkraj srpnja ove godine policija je intervenirala i u mjestu Popovići kod Benkovca gdje je došlo do sukoba zbog ispaše između 70-godišnjakinje i 75-godišnjaka. Naime, žena je prema ovcama muškarca bacila šaku sitnog kamenja, a jedan ga je pogodio u nogu, nakon čega ju je on trisnuo.

Kroničari sukoba oko (ispaše) ovaca ne zaboravljaju ni slučaj iz Poličnika gdje su se u ranim jutarnjim satima najprije posvađali, a potom i potukli 73-godišnjak i 60-godišnjak. Razlog svađe bilo je stado. Nakon naguravanja izmijenili su po nekoliko udaraca, a cijeli je slučaj na kraju završio u policiji. Protiv obojice je pokrenut optužni prijedlog zbog izazivanja javnog reda i mira.

Kosirom na pastira

Ni susjedna Šibensko-kninska županija koja je po broju ovaca treća u Hrvatskoj nije lišena sukoba među vlasnicima stada i pastirima. U crnim kronikama zabilježen je i pokušaj ubojstva. Naime, dvojica vremešnih pastira potukla su u okolici Uzdolja kod Knina. Pijani 80-godišnjak je zbog mjesta na kojem su ovce pasle travu napao 74-godišnjaka i lakše ga ozlijedio. Nakon kratke svađe, stariji pastir je odlučio na svog mlađeg kolegu potegnuti kosir, alat za sječu trave u obliku male kose, zbog čega je intervenirala i policija, o čemu je izvjestio portal ŠibenikIN.

Nakon provedenog krim-istraživanja, policija je protiv 80-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva. Nasilni pastir je predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Strava u Lici: Usmrtili junicu i mladog bika pa ih polili benzinom i zapalili?!

Dobro upućeni smatraju da se ovakvi i slični nemili slučajevi događaju najčešće zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja i još uvijek nesređenih gruntovnica, iako su za to bila osigurana sredstva iz EU fondova. Drugi sukobe pripisuju temperamentu, a treći komentiraju jednostavno - gdje je blaga, tu je i štete.

Gdje je najviše ovaca?

E, pa kad je riječ o blagu, u ovom slučaju ovcama njih je u Hrvatskoj na dan 1. listopada ove godine evidentirano ukupno 732.420.

Od toga u Zagrebačkoj županiji 30. 904, Krapinsko-zagorskoj 6.175, Sisačko-moslavačkoj 45.663, Karlovačkoj 32.404, Varaždinskoj 4.273. Koprivničko-križevačkoj 13.020, Bjelovarsko-bilogorskoj 61.745, Primorsko-goranskoj 40.012, Ličko-senjskoj 89.745, Virovitičko-podravskoj 24.911, Požeško-slavonskoj 23.031, Brodsko-posavskoj 43.752. Zadarskoj 114.187, Osječko-baranjskoj 42.120, Šibensko-kninskoj 60.541, Vukovarsko-srijemskoj 21.010, Splitsko-dalmatinskoj 51.326. Istarskoj 16.570, Dubrovačko-neretvanskoj 7.483, Međimurskoj 951 i u Gradu Zagrebu 2.298 grla.

A nekada je, podsjetimo, samo u Dalmaciji bilo više od 2 milijuna ovaca!


Tagovi

Sukobi stočara Slivnica Poličnik Popovići Uzdolje Pokušaj ubojstva


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024